Övningstenta IV, EU-rätt

1. AB Bilimport är importör med ensamrätt i Sverige för en fransk biltillverkare.
a) AB Bilimport har delat in Sverige i fyra distrikt, där respektive återförsäljare har ensamrätt i sitt distrikt. Bil-Nisse har ensamrätt i Nedre Norrland. Då en presumtiv kund i Göteborg kontaktar honom hänvisar har till Bil-Pelle som ensamrätt i Götaland. Ser Du några problem med detta?
b) AB Bilimport vill gärna bestämma vilka priser återförsäljarna ska ta ut av kund. Förklara rättsläget och anvisa alternativa möjligheter.
c) Antag i stället att AB Bilimportsmåterförsäljare finns i Estland, Lettland och Litauen med ensamrätt i respektive land. Är rättsläget beträffande frågorna i a) och b) detsamma då?

2. AB Närodlat i Tassemarken har inrättat sin produktion och företagit betydande investeringar utifrån en förordning med starkt fokus på miljö och hållbarhet. Företaget har också erhållit ett betydande tillskott från svenska staten som anser att hela Sverige, inklusive Tassemarken, ska leva.
a) Förordningen ändras mycket snabbt på ett genomgripande sätt. AB Närodlat anser att detta slår undan benen för verksamheten då man inte fått tid för omställning och avskrivning av investeringarna.
b) Ett företag i Lettland, konkurrent till AB Närodlat kontaktar kommissionen som vänder sig till Konungariket Sverige i ganska bestämda ordalag.
Förklara kort de juridiska problemen i a) och b).

3. Frågor om användning av hemliga tvångsmedel har fått ökad aktualitet på senare år.
a) Ange tre exempel på hemliga tvångsmedel.
b) Vilka intressen är det som ska vägas mot varandra vid beslut km hemliga tvångsmedel?
c) Peka på tre allmänna rättsprinciper som kan vara aktuella!
d) På vilket eller vilka sätt kan frågor om hemliga tvångsmedel hamna i Europadomstolen eller EU-domstolen?
e) Har vi en rättvis rättegång i ärenden om hemliga tvångsmedel; är det någon som företräder den enskilde i dessa ärenden?

4. Pensionerade rådmannen Jöns har fått rycka in i Vettlösa tingsrätt och arbeta under sommarmånaderna. Han är inte riktigt uppdaterad på Europarätten så Du får förklara för honom vilken rättslig betydelse eller s k rang följande rättskällor har.
a) uttalanden i ett direktivs preamble
b) ett förhandsavgörande, som ser ut att gå lite grann utöver den frågeställning tingsrätten presenterat
c) en dom från Europadomstolen, Grand Chamber, där det uttalas hård kritik mot Sverige med anledning av en friande hovrättsdom
d) svenska förarbetsuttalanden som strider mot direktivtext och preamble
e) svensk lagtext som strider mot direktivtext
f) svensk lagtext som strider mot texten i en EU-förordning
g) tysk rättspraxis i svensk domstol
h) rekommendation uttalad av kommissionen
i) en bestämmelse i en förordning som strider mot Funtionsfördraget
j) allmänna rättsprinciper
 

Senast sparad: 2024-02-9