Avtalsrätt & allmän kontraktsrätt

Tolkning av avtal m m

-Tolkning för att bestämma till vilken avtalstyp ett avtal ska hänföras
-Tolkning för att bestämma den närmare innebörden av ett avtalsvillkor
-Utfyllnad av avtalsinnehållet vid ofullständiga avtal
-Inkorporering av standardiserade villkor


Särskilt om varaktiga avtal
-tidsbestämda respektive icke tidsbestämda avtal (tillsvidareavtal)
-konvertering av tidsbestämt avtal till tillsvidareavtal
-rätten att säga upp tillsvidareavtal
-rätten till skälig uppsägningstid
-rätten att avbryta ett avtal i förtid
  a) hävning vid väsentligt avtalsbrott
  b) extraordinär uppsägning på s k viktig grund
 

Vad gäller avtalslagen fokuserar vi främst på fullmaktsreglerna, varpå vi gör utblickar mot andra regler om företrädarskap, såsom 26 § kommissionslagen , 2 kap 17-19 §§ handelsbolagslagen och 8 kap aktiebolagslagen.


Vad gäller den allmänna kontraktsrätten behandlar allmänna frågor av gemensamt intresse för de olika avtalstyper som sedan behandlas. Det handlar om rätten att säga upp avtal, frågor om uppsägningstid, kontraktsbrottsbegreppet samt rätten att häva eller säga upp avtal i förtid på viktig grund. Här berörs bl a 32-36 §§ kommissionslagen, 24-26 §§ lagen om handelsagentur samt 2 kap 24-25 §§ handelsbolagslagen. Dessa lagrum kan sägas avspegla allmänna kontraktsrättsliga principer.

 

Övningsuppgifter

 1. Ulf Skurk har under hot om personlig konkurs tvingats sälja samtliga aktier i av honom helägda Penningpungen AB till Västbanken för en krona mot att banken också avskriver tvistiga fordringar mot Ulf uppgående till ca 750.000 kr. Efter något år säljer Västbanken aktierna/bolaget vidare till Arne Armborst för 2 miljoner kr. Ulf anlitar då advokaten Hans Hetvägg för att väcka talan mot Västbanken om ogiltigförklaring eller jämkning av överlåtelseavtalet mellan Ulf Skurk och banken. Du praktiserar hos Hans Hetvägg och skall hjälpa honom att formulera de rättsliga grunder han bör åberopa. Ange två alternativa grunder och motivera kort varför dessa grunder bör åberopas.

 

Svarsvägledning: 31 och 36 §§ AvtL

2. B har fått fullmakt att köpa en segelbåt för A:s räkning. A ger sedan B den inskränkande föreskriften att inte köpa för högre pris än 200.000 kr. B köper ändå en segelbåt för 300.000 kr av C, som varken känner till eller borde känna till den inskränkande föreskriften.
Blir A bunden gentemot C för det fall
a. Fullmakten består i ett muntligt meddelande från A till B.
b. Fullmakten är skriftlig och avsedd att visas upp för C.
c. Fullmakten består i ett muntligt meddelande från A till C.
d. B var anställd hos A, men han hade varken skriftlig eller muntlig fullmakt.
e. Fullmakten består endast i ett e-mail från A till C.
f. Fullmakten finns (endast) på A:s hemsida.

Svarsvägledning: a) se 11§ 2 st AvtL b- f) se 11§ 1 st AvtL

3. Per och Pål driver en verkstadsrörelse i handelsbolagsform. De är också sambor, och har nyligen köpt en villa, ett renoveringsobjekt. Tanken är att de skall ha verkstad i nedervåningen och bostad i övervåningen. För renovering av villan har de anlitat Hassans Byggtjänst AB, och ett skriftligt entreprenadavtal har upprättats, dock utan hänvisning till AB 04 eller annat standardavtal. Av Hassan utförda arbeten visar sig vara under all kritik. Bl a. har Hassan själv dragit el-ledningar utan att anlita behörig elektriker. I sovrummet har han använt ett miljöfarligt, allergiframkallande lim under heltäckningsmattan. Den takspegel han anbringat i sovrumstaket visar sig vara en utrangerad s k skrattspegel som Hassan köpt billigt på Liseberg. Då Per och Pål vill dra Hassans företag inför rätta pekar denne ivrigt på en i avtalet intagen skiljeklausul, och upplyser Per och Pål om att skiljemännen brukar vilja ha 200.000 kr i förskott. Per och Pål undrar om de verkligen är bundna av skiljeklausulen, och således förhindrade att väcka talan vid tingsrätten. Vad svarar Du?

Svarsvägledning: Se 36§ AvtL och därunder anförd praxis samt 6§ lagen om skiljeförfarande.

4. AB Krokoms-Produkter har provanställt en yngre förmåga, som läst Handelsrätt I vid Mittuniversitetet. En av hans första arbetsuppgifter är att se över villkoren i de kontrakt AB Krokoms-Produkter har med sina återförsäljare. Praktikanten redovisar
bl a följande förslag.
1§ Varje dröjsmål med betalning från återförsäljarens sida skall ge AB Krokoms-Produkter rätt att säga upp samarbetet.
2§ Varje tvist mellan AB Krokoms-Produkter och återförsäljaren skall
avgöras av skiljemän.
Finns det utifrån avtalslagens regler något att invända mot dessa förslag? Är det risk att klausulerna inte håller vid en rättslig prövning? Motivera, förklara.

Svarsvägledning: Försöka med jämkning enligt 36§ AvtL. Därvid beakta att hävning brukar förutsätta att ett dröjsmål är väsentligt. En skiljeklausul kan hindra en ekonomiskt svag part från att ta strid.

5. Formulera några olika avtalsklausuler (exempel) som kan vara oskäliga enligt 36§ avtalslagen!

Svarsvägledning: Se den praxis som anförs under 36§ i lagboken.

6. Är löfte (option) att köpa eller sälja fast egendom bindande?

Svarsvägledning: JB 4:1, nej det skall vara överlåtelseförklaring.

7. Vilka påtryckningsmedel kan Du använda i en avtalsförhandling utan att göra något olagligt?

Svarsvägledning: Jfr närmast 29§ AvtL.

8. Förklara skillnaden mellan oren accept och förklaringsmisstag enligt avtalslagen!

Svarsvägledning: Se 6§ resp 32 § 1 st.

9. Var går gränsen för ockerränta?

Svarsvägledning: Är det någon som vet? Man kanske skall titta inte bara på procentsatsen utan även på nominella belopp.

10. Vad menas med skälig tid och god tro?

Svarsvägledning: tänk på att det skall bedömas enligt någorlunda objektiva kriterier, såsom vad som är vanligt inom en bransch eller vad man bör inse.

11. Kan man förbehålla sig fri prövningsrätt då man lämnar ett anbud?

Svarsvägledning: Ja, dock inte enligt Upphandlingslagen. Det kan också vara lurigt med avtal vid fastighetsköp då parterna inte är bundna förrän kontrakt har skrivits.

12. Vad gäller om ett anbud förefaller vara orimligt lågt?

Svarsvägledning: Förklaringsmisstag?

13. Vad avses med positiva kontraktsintresset?

Svarsvägledning: Skadestånd som inkluderar utebliven vinst.

14. Kan ett anbud återkallas?

Svarsvägledning: Se 7§ AvtL.

15. Förklara vad en oren accept är och ge något praktiskt exempel därpå.

Svarsvägledning: 6§ AvtL, t ex ändring av pris eller annat villkor.

16. Hur lång är acceptfristen vid muntliga avtal?

Svarsvägledning: Se 3§ 2 st AvtL

17. Vad menas med en falsus procurator?

Svarsvägledning: T ex mannen från gatan som går in och ställer sig bakom disk i en butik och börja sälja. Ej behörighet.

18. Förklara vad en toleransfullmakt är och ge något praktiskt exempel därpå?

Svarsvägledning: se Adlercreutz

19. Bör s k skiljeklausul inskrivas i avtal?

Svarsvägledning: Fördelar är diskretion, kompetens och snabbhet. En nackdel är kostnaderna.

20. Hur blir s k standardvillkor, tryckta på ett separat papper, del av ett individuellt avtal?

Svarsvägledning: Som huvudregel räcker det med hänvisning. Se närmare Bernitz.

 

21. Ett företag i Jämtland har anlitat ett företag i Västernorrland för att sälja deras produkter. Under rubriken ”säljprognos” i kontraktet står ”50 maskiner/år”. Under det första året säljer företaget i Västernorrland endast 32 maskiner. Det jämtländska företaget vill då avbryta samarbetet och kräva skadestånd. Förklara/diskutera förutsättningarna för detta!

Svarsvägledning: Föreligger kontraktsbrott? Bestäms genom tolkning av avtalet. Hävning: är kontraktsbrottet väsentligt? Skadestånd: föreligger culpa? 

22. AB Mjukvaror & Son har tecknat ett treårigt sponsoravtal med Fotbollsklubben. Företagets VD Enar Ardennersson får så småningom i pressen ta del av uppgift om att en av klubbens stjärnor delgivits misstanke om sexuellt ofredande. Efter att har överlagt per telefon med ledamöterna i bolagets styrelse kontaktar Enar klubben och förklarar att bolaget med omedelbar verkan frånträder sponsoravtalet. Förklara/diskutera rättsläget!

Svarsvägledning: Föreligger viktig grund att avbryta avtalet i förtid? 

 

23. Kålle Norén, verksam i parfym- och kosmetikabranschen, har lyckat få den svenska agenturen för det kända parfymmärket Estée Lauder. Då Kålle vill nå breda kundgrupper och hålla en ”folklig” framtoning marknadsför han parfymen under namnet ”Ester Luder”. Då huvudmannen får kännedom om detta häver har agenturavtalet och kräver dessutom Kålle på skadestånd. Förklara/diskutera rättsläget!

Svarsvägledning: Kontraktsbrott? Väsentligt? Culpa? 

 

24. AB Krämaren har en nyanställd inköpschef, Rolf Buhse. På sin första arbetsdag gör Buhse flera stora beställningar från leverantörer i utlandet. Vid en av beställningarna överskrider han den prislimit som AB Krämarens VD gett honom skriftliga instruktioner om. Är AB Krämaren bundet av denna beställning? Riskerar Buhse några rättsliga konsekvenser? 

Svarsvägledning: Ställningsfullmakt, 10§ 2 st AvtL. Befogenhetsöverskridande, 11§ 1 st AvtL. Skadestånd på grund av avtalsbrott. 

Senast sparad: 2022-05-6