Gamla tentamensfrågor handelsrätt I

TENTAMEN HANDELSRÄTT 1, 10 POÄNG, 27 AUGUSTI 2005

1. AB Marknaden har tecknat ett avtal om varaktigt samarbete med enskilde näringsidkaren Hasse Snack. Samarbetet går ut på att Snack skall marknadsföra AB Marknadens tjänster. Samarbetsavtalet innehåller bl a följande klausul.
”Därest Snack handlar oredligt, oskickligt eller på annat sätt åsidosätter någon bestämmelse i samarbetsavtalet, äger AB marknaden med omedelbar verkan avbryta samarbetet.”
a) Håller denna klausul för en rättslig prövning eller finns det någon rättslig grund för att jämka densamma?
b) Vilka argument bör Snack åberopa för att eventuellt jämka densamma?

Svarsvägledning:
a) Klausulen kanske inte är förenlig med allmänna regler, som säger att hävning förutsätter väsentligt kontraktsbrott och att det annars krävs en viktig grund för omedelbar uppsägning. Med åberopande av detta kan det kanske finnas grund att jämka klausulen med stöd av 36§ AvtL.
b) Just avvikelsen från allmänna regler, se ovan under a).

2. Arne Dyngrak arbetar som controller hos AB Hyreshuset. Han är något förundrad över två inkomna fakturor, en från AB Städservice avseende utförda arbeten och en från AB Tullmejsen avseende leverans av diverse inredningsdetaljer. Dyngrak anser att fakturan från AB Städservice är oskäligt hög med hänsyn till uppgiven tidsåtgång samt att fakturan från AB Tullmejsen vida överstiger ett fast pris som muntligen avtalats.
a) Vad bör Dyngrak göra?
b) Vem har bevisbördan för att fast pris avtalats?
c) Hur bestäms priset om inget avtalats därom?
Förklara, gärna med avgivande av lagrum om sådant finnes.
 

Svarsvägledning:
a) Han bör reklamera, se 47§ KöpL (analogt vad gäller AB Stödservice).
b) Den som påstår fast pris har enligt praxis bevisbördan för detta.
c) Se 45§ KöpL (analogt vad gäller AB Stödservice).

3. Olof Ollonblom har efter att ha blivit arbetslös bestämt sig för att öppna eget. Han behöver en bil för verksamheten. Han funderar på om det är bäst att leasa bilen eller att köpa den på avbetalning. Kan Du ge honom ett gott råd?

Svarsvägledning: Vid kreditdköp har kunden en bättre ställning vid t ex betalningssvårigheter och återtag, se KkrL och 1978 års lag om avbetalningsköp mellan näringsidkare.

4. Bygg-Johan Entreprenad AB (Bygg-Johan) har färdigställt en lokal för svensk
Kassaservice AB. Vad gäller elinstallationerna har Bygg-Johan anlitat Einars El AB.
Dagarna före invigningen av lokalen tar Svensk Kassaservice direktkontakt med
Einars El för vissa ändrings- och tilläggsarbeten. Einars El fakturerar Svensk
Kassaservice för dessa arbeten. Svensk Kassaservice vägrar betala med hänvisning
till att Einar El bara är underentreprenör och att ett fast avtalat pris redan erlagts till
Bygg-Johan. Bedöm rättsläget!

Svarsvägledning: Det uppkommer ett nytt entreprenadavtal mellan Svensk Kassaservice AB och Einars El AB. Därför skall fakturan betalas.

5. Ture Tokfan har köpt en sommarstuga på arrenderad tomt. Stugan visar sig vara ett svartbygge. Ture undrar om köpet kan gå tillbaka. Förklara rättsläget!

Svarsvägledning: Se JB 4:18. Kan vara ett rådighetsfel i vart fall om det finns t ex ett rivningsföreläggande.

6. Förklara kort vad som är den grundläggande skillnaden mellan patent och mönsterskydd.

Svarsvägledning:Se PatentL respektive MönsterskyddsL. Uppfinning resp. design.

7. Styrelsen för Aktiebolaget Sus & Dus överväger att göra en utdelning av bolagets samtliga tillgångar, förutom själva aktiekapitalet.
a) Är det ok att göra så?
b) Vad får delas ut?
c) Vad kan hända ifall man delar ut mera än vad som är tillåtet?
Motivera Dina svar och ange lagrum!

Svarsvägledning: a, b och c); Se ABL 17:3, 6 och 7.

8. Hassan och Abbas driver en pizzeria tillsammans. Abbas gör diverse beställningar från olika leverantörer. Innan leverantörerna hunnit få betalt avviker Abbas till okänd ort. Kan leverantören då kräva Hassan på betalning?
Förklara!

Svarsvägledning: Ifall det är ett handelsbolag kan Hassan krävas, se HBL 2:20. Jfr HBL 4:5, HBL 3:1 och 7 och ABL 1:3.

 


TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 10 POÄNG, 2005-11-09

1. Hasse Snack går omkring på stan lätt påstruken av ett bättre årgångsvin kryddat med några droppar hårvatten. Han har slitit ut sin gröna vindtygsjacka, så han går in i en fashionabel herrmodeaffär för att leta efter något nytt. Han ser dock inte någon expedit på avdelningen, och något trött sätter han sig bakom disken för att vila. Just som Hasse håller på att somna kommer en kund och vill köpa en kostym av märket Armani. Hasse säljer en kostym till kunden för halva priset. Just som kunden mycket nöjd är på väg ut ur affären kommer butikssägaren högröd i ansiktet av ilska och stoppar kunden och vill ha tillbaka kostymen. Är butiksägaren bunden av avtalet om försäljning av kostymen?

Svarsvägledning: Se AvtL 10§ 2 st. Då Hasse inte har något avtal, t ex anställningsavtal med butiken har han ingen behörighet. Ej bundenhet.

2. En restaurangägare tänker montera in trätak i furu. Han avtalar med en trähandlare att denne i slutet av mars skall leverera ett parti bräder för arbetet. På ordersedeln står att bräderna skulle levereras under mars månad. Då restaurangägaren den 31 mars kommer med en bil för att hämta partiet får han av trähandlaren veta att brand utbrutit på brädgården den 10 mars och att det av restaurangägaren avsedda partiet blivit förstört. Trähandlaren förklarar att han efter branden förgäves försökt anskaffa tillräcklig kvantitet för att möta sina förpliktelser och att han numera inte kan leverera förrän tidigast i början av april. Han erbjuder dock restaurangägaren en lägre kvantitet för omedelbar leverans. Restaurangägaren godtar inte det, utan avvisar ersättningsprestationerna. Han väcker sedan talan mot trähandlaren och yrkar ersättning dels för att han varit tvungen att skaffa andra bräder av samma kvalitet på annat håll och till högre pris och dels för att varit tvungen att avlöna beställda hantverkare. Skall köparens talan bifallas? Förklara rättsläget!

Svarsvägledning: Se beträffande riskens övergång 6 och 13§§ KöpL. Om varan skall hämtas hos säljaren har risken inte gått över på köparen, varför säljaren har ett ansvar för dröjsmål, se 22 och 27 §§ KöpL beträffande påföljderna. Vad gäller skadeståndets omfattning se 67§ KöpL. Om varorna skall hämtas på annan plats än hos säljaren synes risken gå över på köparen redan den 1 mars enligt 13§ 3 st KöpL.

3. Axel Klaff har köpt en bil hos Bilsälj AB. En tid efter köpet visar sig ett allvarligt fel, och Axel åker till Bilsälj AB för att reklamera. Det visar sig då att Bilsälj AB försatts i konkurs, och att bolaget plundrats på sina tillgångar. Axel undrar följande.

a) Kan han vända sig direkt till leverantören, AB Volvo, med sin reklamation?
b) Gör det därvid någon skillnad om Bilsälj AB handlat såsom återförsäljare eller som kommissionär?

Svarsvägledning:
a) Ja, om han är konsument, se KkL 46§.
b) Se KommL 25§

4. Handelsresande Arne Dyngrak har leasat en bil. Enligt leasingavtalet får han inte låna ut bilen till någon annan förare. Efter en natt på Stadshotellet i Hudiksvall sätter dock bilens alkolås stopp då Arne försöker köra iväg på morgonen. Eftersom han har ett viktigt kundbesök i Härnösand tillkallar han en god vän för att med leasingbilen ifråga köra honom till Härnösand, med Arne för säkerhets skull sittande i baksätet.

a) Vem står faran under färden till Härnösand enligt allmänna regler?
b) Om det står i leasingkontraktet att Arne står faran, gäller då denna klausul?

Svarsvägledning:
a) Bilens ägare står vanligtvis risken, dock inte om kunden i strid med avtalet lånat ut bilen till annan person. Casus mixtus cum culpa. Klausulen kan bli föremål för tolkning, Arne kanske hävdar att det inte är ”utlåning” eftersom han själv åker med.
b)Om klausulen inte avviker från allmänna regler lär det inte bli någon jämkning enligt 36§ AvtL.

5. En tid efter det att Anders köpt en fastighet visar det sig i samband med renovering att det föreligger en fuktskada under en relativt nyligen inlagd heltäckningsmatta i ett av sovrummen. Då Anders vänder sig till säljaren förklarar denna att han inte hade någon aning om fuktskadan. Köparen Anders hävdar att säljaren borde ha upplyst honom om fuktskadan, medan säljaren hävdar att köparen borde ha upptäckt densamma vid en ordentlig undersökning. Förklara rättsläget.

Svarsvägledning: Beträffande köparens undersökningsplikt se JB 4:19 st 2. Man kan hävda att säljaren har en upplysningsplikt beträffande fel som han känner till och som köparen inte kan upptäcka. (Säljaren kan t o m ha lagt in mattan för att felet inte skall gå att upptäcka.)

6. Ekonomiansvarige Judas Jonsson på Försvarets Materialverk (FMV) har förskingrat pengar för en kund. Kunden kräver därför FMV på skadestånd, sedan det efter det att dom i brottmålet meddelats visat sig att Judas själv saknar medel att betala skadestånd. FMV svarar bl a att det inte ingår i tjänsten att förskingra pengar och att FMV därför inte är ansvarig, samt att anspråket dessutom preskriberats.

Hur bedömer Du FMV:s invändningar?

Svarsvägledning: Se SkadestL 3 kap 1§. Frågan är om handlandet har ett sådant samband med arbetet att det skall anses ha ägt rum ”i tjänsten”. Hade Judas kommit åt pengarna om han inte arbetat hos FMV?

7. Britt och Marie driver en butik tillsammans i handelsbolagsform. Britt misstänker att Marie går bakom hennes rygg och stoppar pengar i egen ficka. Efter en tid visar det sig att Marie undanhållit en betydande del av intäkterna och stoppat dem i egen ficka. Britt vänder sig till Dig för råd. Följande frågor uppstår.
a) Britt vill för egen del kräva skadestånd direkt av Marie. Kan hon
göra det? Vilken är i så fall den rättsliga grunden?
b) Britt vill också ”ha ut Marie ur bolaget”. Vilka rättsliga
möjligheter står därvid till buds? Hur bör Britt agera?

Svarsvägledning:
a) Skadestånd p g a kontraktsbrott, brott mot lojalitetsplikten i bolagsavtalet. Frågan regleras ej i HBL.
b) Se HBL 2:25

8. Direktör Petter Nicklasson i AB Pundhufvudet har erhållit s k bonus om 67 miljoner kr. Denna bonus har utbetalats i enlighet med de regler och riktlinjer som angivits i bonusprogrammet Girigbuken. Detta program innehöll tidigare ett s k tak innebärande att bonus ej fick överstiga 15 miljoner kr. Taket lyftes dock av för två år sedan genom VD-beslut av Petter Nicklasson. Denne menar också att detta beslut var förankrat hos styrelsens ordförande Lars Tarmvred. Denne säger sig inte ha något minne av detta. Kan Nicklasson respektive Tarmvred bli skadeståndsskyldiga gentemot bolaget och/eller enskild aktieägare? Ange de rättsliga grunderna för eventuellt skadestånd, gärna med angivande av lagrum!

Svarsvägledning: Skadeståndsansvaret regleras i ABL 29 kap. Uppsåt eller oaktsamhet krävs. För skadestånd gentemot enskild aktieägare krävs dessutom överträdelse av ABL, ÅRL eller bolagsordningen. Därvid skulle man kunna åberopa ABL 8 kap 41§.

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 10 POÄNG, 2006-05-30

1. AB Naturaprodukter har en nyanställd inköpschef. Anställningsavtalet är muntligt. På sin första arbetsdag gör han flera stora beställningar från leverantörer i Utlandet. Vid en beställning överskrider han den prislimit som VD givit honom skriftliga instruktioner om. Är AB Naturaprodukter bundet av denna beställning? Motivera!

Svarsvägledning: Se AvtL 10§ 2 st och 11§ 1 st.

2. AB Järnsläpp har beställt och fått sig levererat fyra specialbeställda maskiner för tillverkning av en helt ny typ av skidbindning med s k fördröjd utlösningsmekanism. Maskinerna har tillverkats av en svensk leverantör enligt AB Järnsläpps ritningar och anvisningar, byggande på eget patent. AB Järnsläpp har nyanställt åtta man för dygnet-runt-drift av de kostsamma maskinerna. Maskinerna levereras i september och tas i bruk av AB Järnsläpp i början av november. Efter några dagars försök att få igång produktionen konstaterar AB Järnsläpp att samtliga maskiner är obrukbara.

a) Är köplagen tillämplig?
b) Föreligger fel i köprättslig mening?
c) Har AB Järnsläpp reklamerat i tid?
d) Vilka påföljder kan göras gällande om fel föreligger?

Svarsvägledning:
a) Ja, då beställaren inte tillhandahåller en väsentlig del av materialet.
b) Avviker maskinerna från avtalet? Om Järnsläpp fått vad man beställt föreligger inte fel i köprättslig mening. Se 17§ KöpL.
c) Se KöpL 31 och 32§§. Jfr 33§. Jfr även KöpL 20§.

3. Hasse Snack har ett sommarställe i Kluk, Alsen. Det är en vackert belägen stuga på arrenderad tomt. En tid efter inflyttningen märker Hasse, i samband med att han skall installera en värmeslinga i vattenledningsrören, att golvet är fuktskadat på undersidan. Fuktskadan kommer sig av att något slags isoleringsmaterial lagts direkt mellan marken och trägolvet utan mellanrum. Hasse vill väcka talan på grund av fel, och kräva prisavdrag. Säljaren har friskrivit sig från allt ansvar för dolda fel.

a) Vilken lag är tillämplig?
b) Håller friskrivningsklausulen vid en rättslig prövning?

Svarsvägledning:
a) Se KöpL 1§ med hänvisning till JB 4:19.
b) Den håller inte om säljaren var medveten om felet (som köparen inte kunde upptäcka).

4. Jöns Nilsson har anlitat Bygg-Johan & Son för att uppföra en sommarstuga på en tomt som han arrenderar. På fråga från Jöns om vad det hela kommer att kosta svarar Bygg-Johan att det inte går att säga säkert men kanske ”runt miljonen”. Då allt är klart får Jöns en slutfaktura på 1.650.000 kr. Jöns tycker att detta är fel då Bygg-Johan sagt att det skulle kosta ca en miljon, och i vart fall tycker han att det är alldeles för dyrt. Förklara rättsläget för Jöns!
Svarsvägledning: Småhusentreprenad för konsument. Något fast pris har inte avtalats. Betr s k ungefärlig prisuppgift gäller KonstjL 36§ 2 st. Jöns torde ha bevisbördan för att ungefärlig prisuppgift lämnats. Han bör reklamera mot fakturan. I 36§ 1 st KonstjL anges hur priset bestäms om inget avtalats.

5. Kommentera betydelsen av följande tänkbara klausuler i ett leasingavtal avseende bil.
a) Vid grundperiodens slut har kunden rätt att förvärva bilen till angivet värde.
b) Vid grundperiodens slut har kunden rätt att fortsätta hyra bilen till en hyra motsvarande 1/12 av den tidigare erlagda hyran.
c) Vid grundperiodens slut blir kunden ägare till bilen.

Svarsvägledning: a, b och c); Se 3§ KkrL och 1§ 3 st 1978 års lag om avbetalningsköp mellan näringsidkare m fl.

6. Jan Helbom har vid en sen promenad förbi Busstorget blivit nedslagen av en buse. Han får en tand utslagen, en arm bruten och näsan hamnar på sned. Hans jacka går söner. Han blir sjukskriven i två månader. Därefter arbetar han med viss anspänning. Hemma har han dock fortsatt svårt för att utföra vissa sysslor, såsom att knyta skorna och hänga upp gardiner. Han har från och till haft mardrömmar och han klarar inte av att gå ut ensam kvällstid, åtminstone inte i närheten av busstorget. Du skall hjälpa Jan Helbom att framställa skadeståndsyrkanden mot den som slagit honom. Du behöver inte ange belopp men Du skall kort ange grunderna utifrån de uppgifter som lämnats ovan.

Svarsvägledning: Se SkadestL 5 kap 1 och 7 §§ samt 2 kap 3§.

7. Jukka Nymanen driver konsultverksamhet tillsammans med två kollegor. Verksamheten drivs i handelsbolagsform. Bolagsavtalet, som undertecknades sent på kvällen i en jaktstuga, gäller för en tid av sex år. Redan efter ett år känner Jukka Nymanen att han vill ”bryta sig loss” från sina kollegor och ensam driva verksamheten i aktiebolagsform.

a) Vilka rättsliga möjligheter har Jukka Nymanen att frånträda bolagsavtalet?
b) Peka på två tänkbara fördelar som Jukka Nymanen kan tänkas se med att driva verksamheten i aktiebolagsform!

Svarsvägledning:
a) Se HBL 2:25
b) Ej personligt ansvar, se ABL 1:3. Ej beroende av kompanjon (utan endast av styrelsesuppleant).

8. Pundelin driver en liten närbutik i aktiebolagsform. Han är ensam ägare till bolaget. Bakom ett skynke drivs också viss spelverksamhet. Vid genomgång av 2005 års räkenskaper upptäcker revisorn att Pundelin tagit ut 100.000 kr från bolagets bankkonto utan att det finns något underlag som visar vad uttaget avser, d v s vad pengarna använts till. Bolaget har också förbrukat ca 30 procent av aktiekapitalet. Förklara rättsläget ifall uttaget betraktas såsom

a) Lån
b) Utdelning

Svarsvägledning:
a) Se ABL 21 kap.
b) Se ABL 17:3, 6 och 7.

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 10 POÄNG, 2006-08-28

1. Hasse Snack går omkring på stan lätt påstruken av ett bättre årgångsvin kryddat med
några droppar hårvatten. Han har slitit ut sin gröna vindtygsjacka, så han går in i en
fashionabel herrmodeaffär för att leta efter något nytt. Han ser dock inte någon expedit
på avdelningen, och något trött sätter han sig bakom disken för att vila. Just som Hasse
håller på att somna kommer en kund och vill köpa en kostym av märket Armani. Hasse
säljer en kostym till kunden för halva priset. Just som kunden mycket nöjd är på väg ut
ur affären kommer butikssägaren högröd i ansiktet av ilska och stoppar kunden och vill
ha tillbaka kostymen. Är butiksägaren bunden av avtalet om försäljning av kostymen?

Svarsvägledning: Se AvtL 10§ 2 st ang ställningsfullmakt. Eftersom Hasse inte har något avtal (t ex ett anställningsavtal) med klädbutiken saknar han behörighet. Ej bindande.

2. Arne Dyngrak arbetar som controller hos AB Hyreshuset. Han är något förundrad över två inkomna fakturor, en från AB Städservice avseende utförda arbeten och en från AB Tullmejsen avseende leverans av diverse inredningsdetaljer. Dyngrak anser att fakturan från AB Städservice är oskäligt hög med hänsyn till uppgiven tidsåtgång samt att fakturan från AB Tullmejsen vida överstiger ett fast pris som muntligen avtalats.

c) Vad bör Dyngrak göra?
d) Vem har bevisbördan för att fast pris avtalats?
e) Hur bestäms priset om inget avtalats därom?
Förklara, gärna med avgivande av lagrum om sådant finnes.

Svarsvägledning:
a) Reklamera, 47§ KöpL (analogt betr Städservice).
b) Enligt praxis den som påstår fast pris.
c) Se 45§ KöpL (analogt betr. Städservice).

3. Förklara kort vad som avses med följande
a) bruttoprisförbud
b) anbudskartell
c) droit moral

Svarsvägledning:
a) Tidigare försäljningsled får ej bestämma vilket pris senare försäljningsled skall ta ut av kund. KonkL.
b) Konkurrerande företag som kommer överens om vem som skall lägga bästa/lägsta budet. Förbjudet enligt KonkL.
c) UpphovsrättsL 3 § 2 st.

4. Billy Welin har under vintern köpt en sommarstuga på arrenderad tomt. Efter att ha klarat sista tentan på vårkanten sätter han igång med vissa ombyggnadsarbeten. Då han på ett ställe bryter upp trägolvet ser han att detsamma börjat ruttna underifrån. Det visar sig ligga isolermaterial (gullfiber) mellan marken (jorden) och trägolvet utan mellanrum. Billy blir upprörd och anser sig lurad av säljaren. Han slänger sig på telefonen men är så arg att han endast förmår framstöta några väsande läten. Efter några dagar får han tag på säljaren som tillbakavisar allt ansvar. Säljaren anlitar advokat Buhse som åberopar följande.
a) Säljare av hus på arrenderad tomt har inget ansvar.
b) Man får räkna med att ett trägolv förr eller senare ruttnar upp.
c) Billy har ej undersökt huset före köpet.
d) Billy har inte reklamerat i tid.
Bemöt dessa invändningar och ange relevanta lagrum.

Svarsvägledning:
a) Se KöpL 1§ med hänvisning till bl a JB 4:19
b) Detta är ingen godtagbar metod/konstruktion, inget köparen skall behöva förvänta sig.
c) Se JB 4:19 st 2.
d) Se JB 4:19a §

5. AB Skavanken är handelskommissionär i bilbranschen med kommittenten AB Svenska Folksvagen såsom leverantör. AB Skavanken säljer en bil till A, en till B och en till C. I samtliga fall blir det naturligtvis problem.
a) A kommer i dröjsmål med betalningen. Kan AB Svenska Folksvagen kräva A på betalning? Vad måste AB Svenska Folksvagen i så fall göra?
b) B går i konkurs. AB Skavanken har lämnat ut bilen utan ägarförbehåll. Kan AB Svenska Folksvagen kräva AB Skavanken för B:s bristande fullgörelse? (Det är inte fråga om skadestånd.)
c) C vill påtala vissa fel i den bil han har köpt. Mot vem- AB Skavanken eller AB Svenska Folksvagen -skall han rikta sin talan?

Svarsvägledning:
a) Ja, kommittenten kan ta över fordringsanspråket. Han måste informera kommissionären samt ställa säkerhet.
b) Ja, om han inte uppgivit vem kunden är, eller om han åtagit sig ett ansvar del credere.
c) Mot kommissionären. Jfr dock 25§ KomnL

6. Ardennersson har då han stannat för rött ljus på Rådhusgatan i Östersund blivit påkörd bakifrån. Kepsen flög av men i övrigt tyckte han inte det hela var så farligt. Han uppsökte inte ens läkare. Efter en tid börjar han känna besvär i huvud och nacke, och han sätter dessa i samband med olyckan. Det visar sig att han fått en s k whiplashskada. Han blir sjukskriven till hälften, och hans allmänna livsföring påverkas. Han lider dock sedan tidigare av migrän. Han vill nu ha ersättning ur det vållande fordonets trafikförsäkring.
Hjälp honom att på några rader motivera anspråk på ersättning för
a) sveda och värk
b) lyte och men
c) olägenheter i övrigt
Obs, du behöver inte ange några belopp!
Ange också ett par tänkbara invändningar från försäkringsbolagets sida.

Svarsvägledning:
a) Fysiskt eller psykisk skada under ett inledande/akut skede av övergående natur.
b) Bestående men/besvär/lyte.
c) Följer i praktiken lyte & men, kan vara olägenheter i arbetet, såsom att arbeta med större anspänning, eller i den dagliga livsföringen, såsom att få avstå vissa aktiviteter eller inte kunna utföra vissa sysslor.
Två tänkbara invändningar: det föreligger ej samband mellan olyckshändelsen och besvären (grundas bl a på att han inte gick till läkare direkt efter olyckan); det föreligger konkurrerande orsaker till besvären (migrän).

7. Britt och Marie driver en butik tillsammans i handelsbolagsform. Britt misstänker att Marie går bakom hennes rygg och stoppar pengar i egen ficka. Efter en tid visar det sig att Marie undanhållit en betydande del av intäkterna och stoppat dem i egen ficka. Britt vänder sig till Dig för råd. Följande frågor uppstår.
a) Britt vill för egen del kräva skadestånd direkt av Marie. Kan hon göra det?
Vilken är i så fall den rättsliga grunden?
b) Britt vill också ”ha ut Marie ur bolaget”. Vilka rättsliga möjligheter står därvid
till buds? Hur bör Britt agera?

Svarsvägledning:
a) Skadestånd p g a avtalsbrott (brott mot lojalitetsplikten i bolagsavtalet). Regleras ej i HBL utan följer av den allmänna kontrakts- och skadeståndsrätten.
b) Se HBL 2:25.

8. Styrelsen för Aktiebolaget Sus & Dus överväger att göra en utdelning av
bolagets samtliga tillgångar, förutom själva aktiekapitalet.
a) Är det ok att göra så?
b) Vad får delas ut?
c) Vad kan hända ifall man delar ut mera än vad som är tillåtet?
Motivera Dina svar och ange lagrum!

Svarsvägledning: a, b och c); Se ABL 17:3, 6 och 7

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2007-11-07

1. AB Skruven har fått fullmakt att köpa ett varuparti för AB Flaskhalsens räkning. Flaskhalsen ger sedan Skruven den inskränkande föreskriften att inte köpa för högre pris än 100.000 kr. Skruven köper ändå ett varuparti för 150.000 kr av AB Tullmeisen.
Blir Flaskhalsen bunden gentemot Tullmeisen för det fall
a) Fullmakten består i ett muntligt meddelande från Flaskhalsen till Skruven.
b) Fullmakten är skriftlig (och avsedd att visas upp för Tullmeisen).
c) Fullmakten finns (endast) på Flaskhalsens hemsida.

Svarsvägledning: betr a) Se AvtL 11§ 2 st, betr b och c) se AvtL 11§ 1 st.

2. A har av B köpt sex stora lådor kakel och klinker. Man har avtalat att godset skall avhämtas mellan den 10 och 20 mars. B har för A:s räkning avskilt godset den 10 mars. När övergår faran för godset från B till A, om godset avlämnas den 23 mars?

Svarsvägledning: Om det är konsumentköp, se 6 och 8§§ KkL. Om det är annat köp se 6 och 13 §§ KöpL. Om godset skall hämtas hos säljaren övergår risken vid utgången av 20 mars, d v s då köparen kommer i dröjsmål med avhämtandet. Om godset skall avhämtas på annan plats övergår risken den 10 mars enligt 13§ 3 st KöpL.

3. Lille Pettersson skall köpa en villa. Eftersom han känner sig allmänt osäker på fastighetens skick anlitar han besiktningsmannen Ernst från AB Barfotabesiktning för att undersöka fastigheten före köpet. Vid sin besiktning hittar Ernst inget att anmärka på, men han råkar få en spik i foten. Några månader efter det att Lille Pettersson flyttat in visar sig en förhöjning i klinkersgolvet i badrummet, det har liksom uppstått en buckla. Detta visar sig bero på fuktskada hänförligt till undermålig fuktspärr i duschgolvet. Lille Pettersson vänder sig till Dig med följande frågor. 

a) Kan han vända sig till säljaren och kräva prisavdrag/nedsättning av
köpeskillingen?
b) Kan han kräva skadestånd av Ernst/AB Barfotabesiktning?
c) Ernst har skickat en tilläggsräkning till Lille Pettersson på 1.000 kr avseende
sveda och värk för spiken i foten. Hur bör Lille Pettersson ställa sig till detta
krav?
Förklara rättsläget för Lille Pettersson.

Svarsvägledning:
a) Sannolikt, då felet inte torde ha varit upptäckbart vid köpet, se JB 4:19 särskilt st 2.
b) Se HB 18:3. Vad säger avtalet? Har Ernst varit försumlig?
c) Se SkadestL 1:1 och 2:1. Ingen rättslig grund för skadestånd.

4. Björn Rampeter är handelskommissionär i bilar. Kommittenten heter Ulf Ranerhök.
Rampeter säljer en bil till A, en till B och en till C. I samtliga fall blir det naturligtvis
problem.

a) A kommer i dröjsmål med betalningen. Kan Ranerhök kräva A på betalning? Vad måste Ranerhök i så fall göra?

b) B går i konkurs. Rampeter hade lämnat ut bilen utan ägarförbehåll. Kan Ranerhök kräva Rampeter för B:s bristande fullgörelse? (Det är inte fråga om
skadestånd.)

c) C vill påtala vissa fel i den bil han har köpt. Mot vem – Ranerhök eller Rampeter – skall han rikta sin talan?
Motivera!

Svarsvägledning:
a) Ja. Han måste informera Rampeter och ställa säkerhet.
b) Ja, om Rampeter ej uppgivit för Ranerhök vem kunden är. Likaså om Rampeter åtagit sig ett särskilt ansvar del credere.
c) Mot Rampeter, jfr dock 25½ KommL

5. AB Tillbehör & Son får från BSA en skrivelse med stora skadeståndsanspråk på den
grunden att AB Tillbehör & Son skulle ha använt viss programvara (datorprogram)
utan erforderliga tillstånd (licenser). AB Tillbehör & Son vänder sig till Dig med
följande frågor.
a) Finns det någon lag som reglerar detta, och i så fall vilken?
b) Vad krävs för att AB Tillbehör & Son skall bli skadeståndsskyldigt?

Svarsvägledning:
a) Upphovsrättslagen, som enligt 1§ omfattar datorprogram
b) se 54§ Upphovsrättslagen

6. Handelsresande Arne Dyngrak skall skaffa sig en ny bil. Eftersom han saknar medel
till erforderlig kontantinsats erbjuds han i stället att leasa en bil. Arne undrar nu
a) vad som egentligen är skillnaden mellan leasing och kreditköp?
b) om det innebär någon nackdel för honom att leasa jämfört med att köpa på
avbetalning?
Svara honom kort och koncist, givetvis med tonvikt på de rent rättsliga aspekterna.

Svarsvägledning:
a) Äganderätten. Om det vid leasingavtalets ingående är parternas gemensamma avsikt att kunden skall bli ägare är det fråga om förtäckt avbetalningsköp.
b) Kunden är vid kreditköp, men inte vid leasing, skyddad av tvingande regler i KkrL och 1978 års lag om avbetalningsköp mellan näringsidkare m fl.

7. Stor-Victor och Lill-Victor driver ett slags vårdhem tillsammans i
handelsbolagsform, HB Förebilden. Enligt det till åren komna bolagsavtalet skall
bolagets verksamhet avse ”rådh och stödh till criminelle å samhällets botten”. En
måndagsmorgon läser Stor-Victor i Lokaltidningen att Lill-Victor blivit ”utkastad”
från krogen eftersom han varit kraftigt berusad och allmänt stökig. Stor-Victor anser
att detta ”befläckar varumärket” och undrar om han kan ”få ut” Lill-Victor ur
handelsbolaget. Förklara rättsläget för honom med angivande av lagrum.

Svarsvägledning: Frågan är om detta utgör viktig grund för omedelbar uppsägning av bolagsavtalet enligt HBL 2:25. Rättsläget betr viktig grund är ganska osäkert. Man kan föra resonemang om bristande förtroende, befläckande av varumärke, omöjlighet att med kundernas/uppdragsgivarens förtroende fortsätta verksamheten.

8. Sten Kronis driver rörelse i ett aktiebolag, AB Somnambulen, som ägs till hundra
procent av honom själv. Eftersom han gärna vill ha titeln ”Koncernchef” på
visitkortet har han låtit bilda ytterligare ett aktiebolag, AB Skalet, som ägs till
hundra procent av AB Somnambulen. Moderbolaget ”går runt” och Sten kan plocka
ut en månatlig lön. På grund av den enligt Sten höga marginalskatten tycker han att
det egentligen är för dyrt att plocka ut lön. Han säljer därför sitt sommarställe till AB
Somnambulen, till kraftigt överpris, varvid han plockar ut en rejäl slant ur bolaget.
AB Skalet saknar helt tillgångar och driver ingen verksamhet men har en skuld som
ligger för indrivning hos Kronofogdemyndigheten. Skalet lånar 200.000 kr av AB
Somnambulen till reglering av skulden. Antag att Du är revisor i båda bolagen. Vad
säger Du då om de aktiebolagsrättsliga aspekterna på
a) Affären med sommarstället
b) Lånet till AB Skalet.
Hänvisa till berörda lagrum i aktiebolagslagen.

Svarsvägledning:
a) Se ABL 17:1 och 3. Förtäckt vinstutdelning som kan innebära otillåten värdeöverföring. Se även 17:6 och 7.
b) Se ABL 21 kap. Lånet är i och för sig tillåtet då det är fråga om ett koncernförhållande, men då låntagaren saknar betalningsförmåga räknas det som värdeöverföring, som kan vara otillåten.

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2008-11-05

1. A har givit B fullmakt att slutföra en affär avseende inköp av en begagnad skogsmaskin, en s k skördare, från ett konkursbo som har den till försäljning genom konkursförvaltaren. B har instruktionen att förhandla fram bästa möjliga pris, och han får absolut inte gå över 500.000 kr. B slutför affären med konkursförvaltaren men priset hamnar på 600.000 kr. B förklarar detta med att maskinen är i relativt bra skick och att konkursförvaltaren redan hade ett bud på 550.000 kr. Frågan är om A blir bunden av affären om det är fråga om en
a) skriftlig fullmakt
b) uppdragsfullmakt
c) meddelandefullmakt
Förklara, med hänvisning till lagrum!

Svarsvägledning: Betr a) och C) se 11§ 1 st AvtL. Betr b) se 11§ 2 st AvtL.

2. AB Skruven i Östersund har genom ett skriftligt avtal köpt diverse komponenter till sin maskintillverkning från AB Järnet i Gnosjö. Varorna skall transporteras med Ulriks Åkeri AB från Vetlanda. Ulrik når aldrig Östersund med varorna. Det visar sig att han i stället kört dem till Östeuropa och där sålt dem för egen räkning. AB Skruven får ändå en faktura på varorna från AB Järnet. Är AB Skruven skyldigt betala varorna därest

a) Köpekontraktet inte innehåller någon särskild leveransklausul
b) Varorna sålts ”fritt Östersund”
c) Varorna sålts ”fraktfritt Östersund”
Förklara med hänvisning till lagrum!

Svarsvägledning: Se 7 och 13§§ KöpL. Obs att ”fritt” och ”fraktfritt”är olika saker, se 7§ 3st KöpL.

3. Hasse Snack har köpt en sommarstuga på arrenderad mark med sjönära läge. På mäklarens visning ser allt bra ut. Stugan ser ut att vara nymålad invändigt. Det är mycket folk på visningen. Men säljaren är inte närvarande vid visningen. Hasse slår till och köper stället. Någon tid efter tillträdet, när han river en innervägg för att göra storstuga av alltihopa, upptäcker Hasse omfattande fuktskador. Hasse blir naturligtvis bestört och anser att säljaren måste göras ansvarig för detta.
Förklara rättsläget med angivande av lagrum!

Svarsvägledning: Se 1§ KöpL med hänvisning till bl a JB 4:19.

4. C. Baklås har uppdragit åt entreprenören Nya Bygg-Johan AB att uppföra en villa, där han avser att flytta in med sin nya sambo. Då Baklås erhåller slutfakturan från Nya Bygg-Johan AB blir han alldeles blek. Han ringer upp Bygg-Johan och menar att ”detta är ju inte vad vi överenskommit om, vi har ju avtalat om ett betydligt lägre pris.” Bygg-Johan svarar att ”det har vi inte alls”.
a) Vem har bevisbördan?
b) Hade svaret varit detsamma om det inte avsett s k småhus utan en s k kommersiell fastighet?

Svarsvägledning:
a) Se 51§ KonstjL.
b) Då har enligt praxis den som påstår att fast pris avtalats bevisbördan för detta.

5. Ehrenstock har leasat en bil. Enligt § 43 i leasingavtalet får han köra i alla Europas länder utom Schweiz. Då han trots detta kör genom Schweiz skadas bilen av ett nedfallande stenblock från en alpvägg. Enligt § 68 i leasingavtalet står Ehrenstock risken för eventuella olyckshändelser. Ehrenstock undrar om inte § 68 är oskälig enligt 36§ avtalslagen.
a) Vad svarar Du till Ehrenstock?
b) Vad kallas den typ av ansvar varom här är fråga?

Svarsvägledning:
a) Att helt övervältra risken på hyrestagaren i alla situationer skulle möjligen kunna anses oskäligt. Dock är det så enligt allmänna regler att hyresmannen står risken för olyckshändelsen vid otillåten användning. Därför blir det ingen jämkning i detta fall.
b) Casus mixtus cum culpa.

6. En placeringsrådgivare anställd i banken har givit så dåliga råd att Banken ådragit sig skadeståndsansvar gentemot en kund. Banken vill sedan ”kräva tillbaka” detta av den anställde.
Förklara förutsättningen för detta!

Svarsvägledning: Se 4 kap 1§ SkadestL. Det måste vara fråga om flagranta fall, snudd på trolöshet mot huvudman.

7. A och B driver en verksamhet tillsammans i ett handelsbolag. B döms till näringsförbud på grund av brottslighet som ligger tre år tillbaka i tiden i en tidigare verksamhet. Förklara med hänvisning till lagrum vad A bör göra i den uppkomna situationen!

Svarsvägledning: A bör säga upp bolagsavtalet och avsluta samarbetet enligt HBL 2:25. Han har sedan 6 månader på sig att ta in en ny bolagsman.

8. Arne Dyngrak är ensam ägare till ett aktiebolag verksamt inom byggbranschen. Det finns en viss likviditet i bolaget bl a beroende på att Dyngrak anser det ”för dyrt” att ta ut lön. Nu måste han lösa en privat skuld i banken varför han säljer in sin travhäst till bolaget för att på så sätt få loss pengar och ge banken betalt. Köpeskillingen för hästen överstiger disponibla vinstmedel, men Dyngrak anser att detta inte gör något eftersom han är ensam i bolaget med ”kärringen” som styrelsesuppleant. Bolaget har dessutom enligt Dyngrak en god intjäningsförmåga och kommer snart att vara på fötter igen.
a) Vilket ansvar har Dyngrak gentemot aktiebolagslagen?
b) Kan banken drabbas av något ansvar enligt aktiebolagslagen?

Svarsvägledning:
a) Olaglig värdeöverföring, se ABL 17:3, 6 och 7.
b) Se ABL 17:7 st 3.

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2009-11-05

1. B har fått fullmakt att köpa en bil för A:s räkning. A ger sedan (genom att viska i
dennes öra) B den inskränkande föreskriften att inte köpa för högre pris än
225.000 kr. B köper ändå en bil för 275.000 kr av C.
Förklara huruvida A blir bunden gentemot C för det fall
a) fullmakten består endast i ett e-mail från A till C.
b) fullmakten består i ett muntligt meddelande från A till C.
c) B var anställd hos A, men han hade varken skriftlig eller muntlig fullmakt.
d) fullmakten finns (endast) på A:s hemsida
e) fullmakten består i ett muntligt meddelande från A till B.
f) fullmakten är skriftlig (och avsedd att visas upp för C).

Förklara också vad som gäller om skadestånd i respektive fall.

Svarsvägledning: Se 11§ AvtL. Betr e) gäller 11§ 2 st. Betr övriga gäller 11§ 1 st.  Skadestånd till huvumannen: allmänna regler om kontraktsbrott Skadestånd till tredje man: 25§ avtalslagen

2. Jan Gustafsson har av Platt-Bertil köpt ett parti enkupigt taktegel. Man har
avtalat att godset skall avhämtas mellan den 10 och 20 mars. Platt-Bertil har för Jan
Gustafssons räkning avskilt godset den 10 mars. När övergår faran för godset från
Platt-Bertil till Jan Gustafsson, om godset avlämnas den 23 mars?

Svarsvägledning: Om det är sk konsumentköp se 6 och 8§§ KkL. I övriga fall se KöpL 6 och 13§§. Om godset skall hämtas hos säljaren övergår faran/risken vid utgången av 20 mars, d v s då köparen kom i dröjsmål med avhämtandet. Skall godset hämtas på ”annan plats” övergår faran/risken den 10 mars i enlighet med 13§ 3 st KöpL.

3. Mats Borrman har en bilhandel där han säljer såväl nya som begagnade bilar för
olika huvudmäns räkning. Han har tre leverantörer, A, B och C. För A:s räkning
säljer han bilar såsom fullmäktig och för B:s räkning såsom kommissionär. Från C
köper han bilar mot faktura och säljer dem vidare för egen räkning. Om någon
bilköpare är missnöjd och vill reklamera fel i köpt bil, vem skall han då vända sig
till i respektive fall? Vilket ansvar har Mats Borrman? Kan kunden i något fall
vända sig till leverantörerna (A, B och C)? Förklara rättsläget!

Svarsvägledning: Är han fullmäktig skall kunderna vända sig till säljaren A med sina reklamationer. Kommissionären och återförsäljaren är själva ansvariga gentemot kunderna. I vissa fall kan dock kunderna vända sig till kommittenten eller leverantören. Se KommL 24, 25§§ samt 46§ KkL.

4. Enar Ardennersson har anlitat Bygg-Johan & Son för att uppföra en sommarstuga
på en tomt som han arrenderar. På fråga från Enar om vad det hela kommer att
kosta svarar Bygg-Johan att det inte går att säga säkert men kanske ”runt två
miljoner”. Då allt är klart får Enar en slutfaktura på 2.650.000 kr. Enar tycker att
detta är fel då Bygg-Johan sagt att det skulle kosta ca två miljoner, och i vart fall
tycker han att det är alldeles för dyrt. Förklara rättsläget för Enar!

Svarsvägledning: Om Enar är konsument/privatperson, se KonstjL 36 och 51§§. Här är det fråga om en ”ungefärlig prisuppgift”, se 36§ KonstjL. Om Enar ej är konsument får vi titta på 45 och 47§§ KöpL analogt.

5. Arne Dyngrak skall köpa en villa. Eftersom han känner sig allmänt osäker på fastighetens skick anlitar han besiktningsmannen Ernst från AB Barfotabesiktning för att undersöka fastigheten före köpet. Vid sin besiktning hittar Ernst inget att anmärka på, men han råkar få en spik i foten. Några månader efter det att Arne Dyngrak flyttat in visar sig en förhöjning i klinkergolvet i badrummet, det har liksom uppstått en buckla. Detta visar sig bero på fuktskada hänförligt till undermålig fuktspärr i duschgolvet. Arne Dyngrak vänder sig till Dig med följande frågor.

a) Kan han vända sig till säljaren och kräva prisavdrag/nedsättning av
    köpeskillingen?
b) Kan han kräva skadestånd av Ernst/AB Barfotabesiktning?
c) Ernst har skickat en tilläggsräkning till Arne Dyngrak på 1.000 kr avseende
    sveda och värk för spiken i foten. Hur bör Arne Dyngrak ställa sig till detta
    krav?
Förklara rättsläget för Arne Dyngrak.

Svarsvägledning: 
a) Det kan han sannolikt göra, se särskilt JB 4:19 st 2.
b) Se HB 18:3. Ernst försumlig? Vad säger avtalet mellan Arne Dyngrak och AB Barfotabesiktning?
c) Jfr SkadestL 1:1 och 2:1. Ingen rättslig grund för skadestånd.

6. AB Tillbehör & Son får från BSA en skrivelse med stora skadeståndsanspråk på den grunden att AB Tillbehör & Son skulle ha använt viss programvara (datorprogram) utan erforderliga tillstånd (licenser). AB Tillbehör & Son vänder sig till Dig med följande frågor.

a) Finns det någon lag som reglerar detta, och i så fall vilken?
b) Vad krävs i allmänna drag för att AB Tillbehör & Son skall bli
skadeståndsskyldigt?

Svarsvägledning: a) och b) Se UpphovsrättsL särskilt 1 och 54§§.

7. Tim Propp har erbjudits att bli delägare i Einars El & Bygg, som gått
knackigt en längre tid. Tims inträde förväntas medföra en uppryckning, men Tim
undrar om han kan krävas på betalning för bolagets gamla skulder.
Förklara vad som gäller ifall Einars El & Bygg är ett
a) vanligt handelsbolag
b) kommanditbolag, och Tim går in som kommanditdelägare
c) enkelt bolag
d) aktiebolag där aktiekapitalet är förbrukat

Svarsvägledning:
a) Se HBL 2:22
b) Se HBL 1:2, En kommanditdelägare svarar bara med insatsen.
c) Se HBL 4:5. Ett enkelt bolag är ej juridisk person och kan inte ha några skulder.
d) Se ABL 1:3 och 25:13 ff. Ej ansvar för gamla skulder.

8. Du har tagit plats i Styrelsen för Aktiebolaget Nyföretagaren. Vid det första
styrelsemöte Du deltar i presenteras en balansrapport med i stora drag följande
utseende.
Tillgångar 300.000 kr Skulder 300.000 kr
AK 100.000 kr

a) Förklara kort med hänvisning till lagrum vad styrelsen bör eller måste göra i
denna situation samt vad som kan hända ifall man inte gör det.
b) Peka på två andra möjligheter/åtgärder för att åstadkomma en balansräkning
med en ställning som är s a s helt ok ur aktiebolagslagens synpunkt.

Svarsvägledning:
a) Se ABL 25:13 ff
b) Aktieägartillskott, ackord med fordringsägarna. Jfr nyemission och nedsättning av aktiekapitalet.

 

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2009-11-28

1. AB Naturaprodukter har en nyanställd inköpschef. Anställningsavtalet är muntligt. På sin första arbetsdag gör han flera stora beställningar från leverantörer i utlandet. Vid en beställning överskrider han den prislimit som VD givit honom skriftliga instruktioner om. Är AB Naturaprodukter bundet av denna beställning? Motivera!

Svarsvägledning: Ställningsfullmakt. Se AvtL 10§ 2 st och 11§ 1 st.

2. AB Industritillbehör har kommit i dröjsmål med leverans av varor till två köparföretag, AB Tullmeisen och AB Mjukvaror & Son. I Tullmeisens fall beror dröjsmålet på en vild strejk hos AB Industritillbehörs underleverantör i Italien. I Mjukvarors fall beror dröjsmålet på en brand i AB Industritillbehörs lokaler. Är AB Industritillbehör skyldigt att utge skadestånd till köparföretagen? Motivera!

Svarsvägledning: Säljaren har s k kontrollansvar enligt 27§ KöpL. En vild strejk hos underleverantören kan vara en händelse som befriar för skadestånd. Vad gäller brand får man titta närmare på orsaken. Om t ex en pyroman tänt på är det väl en händelse utom kontroll. Om branden beror på t ex dåligt underhåll el dyl befriar det inte från skadeståndsansvar.

3. Hasse Snack har köpt ett sommarställe i Kluk, Alsen. Det är en vackert belägen stuga på arrenderad tomt. En tid efter inflyttningen märker Hasse, i samband med att han skall installera en värmeslinga i vattenledningsrören, att golvet är fuktskadat på undersidan. Fuktskadan kommer sig av att något slags isoleringsmaterial lagts direkt mellan marken och trägolvet utan mellanrum. Hasse vill väcka talan på grund av fel, och kräva prisavdrag.
a. Vilken lag är tillämplig?
b. Förklara rättsläget! Råder Du Hasse att inleda process?

Svarsvägledning:
a) se 1§ KöpL med hänvisning till 4 kap JB. Stugan är lös egendom.
b) Se närmast JB 4:19 (särskilt st 2 om undersökningsplikten) och 19a§§.

4. Ett företag leasar en grävmaskin. Genom ett förbiseende betalas inte leasingavgiften (för en månad) på den föreskrivna förfallodagen. Dagen efter – tidigt på morgonen – infinner sig uthyraren och kräver att få tillbaka grävmaskinen. I kontraktet står det att uthyraren har rätt till hävning vid varje dröjsmål från kundens sida. Ange tre tänkbara grunder som kunder kan åberopa för att få behålla grävmaskinen, åtminstone för någon tid!

Svarsvägledning: Hävda att det egentligen är fråga om ett (förtäckt) avbetalningsköp och att parterna därför är bundna av återtagandereglerna i 1978 års lag om avbetalningsköp mellan näringsidkare m fl. Hävda att klausulen är oskälig och skall jämkas enligt 36§ avtalslagen. Vägra lämna maskinen ifrån sig, då är uthyraren hänvisad att söka handräckning hos Kronofogden.

5. Förklara kort vad som avses med följande
a) bruttoprisförbud
b) anbudskartell
c) droit moral

Svarsvägledning:
a) Se KonkL. T ex att en leverantör inte får bestämma vilket pris en återförsäljare skall ta ut av kund.
b) S k horisontell konkurrensbegränsning. Konkurrerande företag kommer överens om vem som skall lämna högsta/lägsta anbudet.
c) Se 3§ 2 st Upphovsrättslagen

6. Jan Helbom har vid en sen promenad förbi busstorget blivit nedslagen av en buse. Han får en tand utslagen, en arm bruten och näsan hamnar på sned. Hans jacka går sönder. Han blir sjukskriven i två månader. Därefter arbetar han med viss anspänning. Hemma har han dock fortsatt svårt för att utföra vissa sysslor, såsom att knyta skorna och hänga upp gardiner. Han har från och till haft mardrömmar och han klarar inte av att gå ut ensam kvällstid, åtminstone inte i närheten av busstorget. Du skall hjälpa Jan Helbom att framställa skadeståndsyrkanden mot den som slagit honom. Du behöver inte ange belopp med Du skall kort ange grunderna utifrån de uppgifter som lämnats ovan.

Svarsvägledning: Se SkadestL 5:1 och 7 samt 2:3.

7. Jukka Nymanen driver konsultverksamhet tillsammans med två kollegor. Verksamheten drivs i handelsbolagsform. Bolagsavtalet, som undertecknades sent på kvällen i en jaktstuga, gäller för en tid av sex år. Redan efter ett år känner Jukka Nymanen att han vill ”bryta sig loss” från sina kollegor och ensam driva verksamheten i aktiebolagsform.
a) Vilka rättsliga möjligheter har Jukka Nymanen att frånträda bolagsavtalet?
b) Peka på två tänkbara fördelar som Jukka Nymanen kan tänkas se med att driva
verksamheten i aktiebolagsform!

Svarsvägledning:
a) Se HBL 2:24, 25
b) Ej personlig ansvar, se ABL 1:3. Skattemässiga fördelar

8. Pundelin driver en liten närbutik i aktiebolagsform. Han är ensam ägare till bolaget. Bakom ett skynke drivs också viss spelverksamhet. Vid genomgång av 2005 års räkenskaper upptäcker revisorn att Pundelin tagit ut 100.000 kr från bolagets bankkonto utan att det finns något underlag som visar vad uttaget avser, d v s vad pengarna använts till. Bolaget har också förbrukat ca 30 procent av aktiekapitalet. Förklara rättsläget ifall uttaget betraktas såsom
a) Lån
b) Utdelning

Svarsvägledning:
a) Se ABL 21 kap
b) Se ABL 17 kap

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2010-03-24

1. Rolf Buhse har anställts som säljare hos AB Piratimport. Uppdraget går huvudsakligen ut på att sälja så mycket som möjligt till AB Piratimports återförsäljare runt om i Sverige. Vad gäller priser och övriga villkor har han erhållit tydliga instruktioner från arbetsgivaren. Det har nu kommit fram att Buhse i tre fall sålt för lägre pris än vad han fick enligt sina instruktioner. Buhse förklarar att detta inte beror på något ”ont uppsåt” utan att han bedömt att han i alla tre fallen uppnått bästa möjliga affär. Han säger att återförsäljarna hotat övergå till att handla från AB Konkurrentimport i stället.
a) Är AB Piratimport bundet av de avtal Buhse ingått i strid med gällande,
i och för sig interna, instruktioner?
b) Kan Buhse bli skadeståndsskyldig gentemot AB Piratimport?
Förklara med hänvisning till lagrum!

Svarsvägledning:
a) Ställning/fullmakt. Se 10§ 2 st och 11§ 1 st AvtL
b) Se 25§ AvtL

2. Hassan har övertagit en pizzeria i Obygden. Han driver verksamheten såsom enskild näringsidkare. Möblemanget är i dåligt skick och han bestämmer sig för att söka hitta nya bord och stolar till serveringen. Han kollar på ”nätet” och finner en tänkbar leverantör i Pelles Auktionsbyrå HB i Eksjö. Hassan beställer ett parti bord och stolar i träslaget bok. Leveransen sker med Ulriks Åkeri AB med villkoret ”fraktfritt Obygden”. Hassan har vid samma tillfälle beställt en kristallkrona till sin bostad i övervåningen på pizzerian enligt separat köpeavtal men också med villkoret ”fraktfritt Obygden”. Varken möbler eller kristallkrona når Obygden. Det visar sig att den hos Ulriks Åkeri AB anställde chauffören Pavel istället åkt till Estland med varorna och sålt dem där. Fakturorna, en avseende möblerna och en avseende kristallkronan, kommer emellertid fram till Hassan. Skall han betala dem? Förklara med hänvisning till lagrum!

Svarsvägledning: Betr möblerna se 7 och 13§§ KöpL.Obs att ”fraktfritt” ej är detsamma som ”fritt” enligt 7§ 3 st KöpL. Betr kristallkronan se 6 och 8§§ KkL.


3. Mäkleri AB Fastighetsförmedlingen leasar alla sina kontorsmaskiner hos Roffes Leasing AB. På grund av betalningsdröjsmål med en faktura kommer Roffe till fastighetsförmedlingen för att ta tillbaka samtliga maskiner. Fastighetsförmedlingen hävdar emellertid att ”1978 års lag” gäller och att Roffe inte kan ta tillbaka maskinerna. Roffe ser ut som ett Ufo i ansiktet då han får höra denna invändning och ber om en förklaring. Förklara vad Fastighetsförmedlingen menar med sin invändning och förklara rättsläget så att Roffe förstår, samt ange lagrum!

Svarsvägledning: Se 1§ 3 st och 7§§ lagen (1978:599) o avbetalningsköp mellan näringsidkare m fl.

4. AB Misch-Masch har låtit uppföra en byggnad innefattande kontor, lager och försäljningshall för bl a båtar och motorcyklar. Ca ett år efter tillträdet upptäcker man en spricka i golvet i ett toalettutrymme, där det också sipprar fram vatten. AB Misch-Masch kontaktar entreprenören Hus-Jocke. Denne säger att det måste vara kylan. ”Ni har snålat med värmen”, säger han, ”det måste ha frusit sönder denna stränga vinter”. AB Misch-Masch nöjer sig inte med denna förklaring utan kontaktar Dig. Förklara rättsläget!

Svarsvägledning: Entreprenad. Under garantitiden (2 år efter slutbesiktning) har entreprenören presumtionsansvar.

5. Biluthyrningsföretaget Nyman har problem med ett skadeärende. ENARZ Dansorkester har hyrt en minibuss. Då den lämnas tillbaka är det en ganska betydande buckla i taket. Inte vårt fel, säger Enar själv. Det var jordskred/stenras i Norge då vi körde hem från vår spelning där. Nyman hänvisar till avtalsvillkoren som säger att minibussen endast får användas i Sverige. Förklara rättsläget!

Svarsvägledning:Casus mixtus cum culpa. Ägaren står normalt risken för olyckshändelse. Vid användning på otillåtet sätt går dock risken över på hyrestagaren.

6. En köpare av en fastighet upptäcker något år efter köpet att det är mögel i bastun i källaren innanför vinyltaperna i duschutrymmet. Orsaken visar sig vara felaktigt utförda dräneringsarbeten. Arbetena är inte utförda av säljaren utan av en tidigare ägare. Denne hade för att spara pengar själv låtit utföra arbetet och inte grävt tillräckligt djupt. Fukt har därför efter överlåtelsen letts genom grunden på fastigheten och stannat innanför den täta vinyltapeten. Vid köpet syntes ingenting på ytan. Det kostar 80.000 kr att göra om dräneringsarbetena ordentligt och 5.000 kr att sanera våtutrymmet. Säljaren framhåller att det inte är ”hans fel” och att det nu gått lång tid sedan köpet utan att köparen hört av sig. Har köparen någon möjlighet att få kompensation från säljaren? Utred vad som gäller rättsligt. Motivera ditt svar och ange lagrum!

Svarsvägledning:Se JB 4:19. Om felet ej var upptäckbart blir säljaren ansvarig, även om han inte visste något. Betr påföljden se JB 4:12 och 19c §§.

7. Bo Krok och Ture Tokfan har ett handelsbolag tillsammans. Bolagsavtalet gäller för obestämd tid. Misshälligheter har uppstått, beroende på att Ture blivit åtalad för bokföringsbrott och skattebrott hänförliga till verksamheten i ett bolag som han tidigare drivit, för tre-fyra år sedan. Bo Krok vill därför ”få ut” Ture ur handelsbolaget. Bo Krok har följande frågor till Dig.
a) Kan Bo Krok säga upp bolagsavtalet, med eller utan uppsägningstid?
b) Vad händer om Bo Krok ”bryter” bolagsavtalet (avbryter samarbetet)
utan tillräcklig grund?
c) Vad bör Bo Krok göra med bolaget om Ture lämnar?
Förklara rättsläget, gärna med hänvisning till lagrum där sådant finnes!

Svarsvägledning:
a) Se HBL 2:24, 25
b) Avtalsbrott som kan medföra skadestånd
c) Ta in en ny bolagsman, HBL 2:28

8. AB Torsken har köpt samtliga aktier i AB Svaj. En tid efter övertaget upptäcker AB Torsken vid genomgång av ”siffrorna” att AB Svaj:s tidigare ägare, Magnus Mumma, som också var ensam styrelseledamot plockat ut 176.854 kr som inte redovisats i bokföringen. Fiscus (Skatteverket) betraktar vid eftertaxering gjorda uttag som lön, och AB Svaj påförs arbetsgivaravgifter och skattetillägg. Mumma hade under den tid uttagen avser även en redovisad och beskattad lön om 360.000 kr. AB Svajs nuvarande styrelse undrar om man från Mumma kan kräva återbetalning av de oredovisade uttagen jämte ersättning för påförda arbetsgivaravgifter och skattetillägg. Mumma vill inte betala tillbaka något. ”Allt är lön och denna har jag rätt till”, säger han. Du skall nu hjälpa den nya styrelsen i AB Svaj att ange och motivera tre i och för sig tänkbara rättsliga grunder för betalningskrav gentemot Mumma, med angivande av lagrum!

Svarsvägledning: Olaglig värdeöverföring, 17 kap ABL. Förbjudet lån, 21 kap ABL, Skadestånd, 29 kap ABL.

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15 POÄNG, 2011-03-23

1. Pelle Hjulben driver bilhandel i Östersund. Han säljer flera olika märken och har något olika avtalsförhållanden med olika leverantörer. För leverantören A är han återförsäljare, för leverantören B är han kommissionär och för leverantören C är han handelsagent och då ingår han avtal med kunderna enligt fullmakt. Förklara rättsläget vad gäller ansvaret för fel/reklamationer i förhållande till kunder som kommer med skadeståndsanspråk. Är Pelle Hjulben ansvarig? Är respektive leverantör ansvarig? Hänvisa till lagrum om sådant finns!

Svarsvägledning: Är han återförsäljare eller kommissionär är Pelle Hjulben ansvarig. Se KommL 24 och 25§§ samt 46§ KkL, varav framgår att även leverantören i vissa fall kan vara ansvarig. Handelsagenten är bara fullmäktig, och där är leverantören ansvarig.


2. Platt-Bertil & Son i Östersund levererar varor (spånskivor) till AB Klyktattaren i Sundsvall. Leveranserna sker med Ulriks Åkeri. En dag kör Ulrik av vägen efter en bättre lunch på golfklubben i Ljungaverk varvid hela partiet förstörs. Platt-Bertil & Son fakturerar ändå AB Klyktattaren. Förklara om AB Klyktattaren är skyldigt erlägga betalning om

a) leveransen enligt avtalet skulle ske ”fritt Sundsvall”
b) leveransen enligt avtalet skulle ske ”fraktfritt Sundsvall”
c) inget särskilt avtalats

Svarsvägledning: Se 7 och 13 §§ KöpL. Betr ”fritt” se 7§ 3 st. Obs att ”fraktfritt” inte är detsamma som ”fritt”.


3. Handelsresande Pelle Pungroth har Norrland som försäljningsdistrikt. Han åker runt i hela Norrland i en leasad Audi. Affärerna går inte så bra (utom för Stadshotellen) och Pelle kommer efter med betalning av leasingavgifterna. Finansbolaget vill ha tillbaka bilen och hänvisar till § 24 i leasingavtalet, där det står att varje dröjsmål medför rätt till återtag. Pungroth undrar om detta gäller; han har betraktat bilen som ”sin egen” och han har bara varit i dröjsmål en vecka. Förklara rättsläget!

Svarsvägledning: Det kan vara fråga om ett förtäckt avbetalningsköp, se 1§ 3 st samt 7§ i 1978 års lag om avbetalningsköp mellan näringsidkare. (Jfr även konsumentkreditlagen). I annat fall får han hävda att återförsäljarklausulen är oskälig enligt 36§ AvtL.

4. A och B har ingått avtal om uppförande av en byggnad. A är beställare och B är entreprenör. Då slutfakturan kommer från B protesterar A och hävdar att ett lägre pris avtalats, vilket B förnekar. Förklara vad som gäller i fråga om bevisbördan!

Svarsvägledning: Betr småhusentreprenad för konsument, se 51§ KonstjL. I annat fall gäller enligt praxis att den som hävdar att ett visst pris avtalats har bevisbördan för detta.

5. Ett företag i Jämtland har anlitat ett företag i Västernorrland för att sälja deras produkter. Under rubriken ”säljprognos” i kontraktet står ”50 maskiner/år”. Under det första året säljer företaget i Västernorrland endast 32 maskiner. Diskutera förutsättningarna för att företaget i Västernorrland skall bli skadeståndsskyldigt gentemot det jämtländska företaget!

Svarsvägledning: Skadestånd förutsätter culpa, d v s vårdslöshet. Man får titta vad det dåliga resultatet beror på.

6. Förklara kort

a) vad som avses med det s k bruttoprisförbudet
b) på vilka två sätt man kan förvärva ensamrätt till ett varumärke.

Svarsvägledning:
a) T ex att en leverantör eller grossist inte får bestämma vilket pris en detaljist får ta ut av kund, se närmare konkurrenslagen.
b) Registrering eller inarbetning, se närmare Varumärkeslagen

7. Arne Dyngrak och Hasse Snack driver och äger till hälften vardera ett Handelsbolag. Verksamheten avser restaurang med utskänkningstillstånd. De kommer ”i luven” på varandra. Arne menar att Hasse brutit mot bolagsavtalet genom att vara illojal och bete sig på sådant sätt att utskänkningstillståndet är i fara. Arne vill därför

a) kräva skadestånd av Hasse (till Arne)
b) ”sparka” Hasse ur bolaget

Förklara de rättsliga förutsättningarna för detta!

Svarsvägledning:
a) Skadestånd kan utgå vid uppsåligt eller culpöst brott mot bolagsavtalet (t ex mot lojalitetsplikten). (Frågan regleras ej i HBL.)
b) se 25§ HBL.

8. Konsult AB Uppkastet har under en tid ”gått back”. En balansrapport tas fram utvisande att mer än halva aktiekapitalet är förbrukat. (Det registrerade aktiekapitalet är 100.000 kr). Ensam ägare och styrelseledamot är Torsten Torsk. Han vänder sig till revisorn Oksholm för råd, då han anar att han måste göra något. Du är anställd hos revisor Oksholm och får i uppdrag att tala med Torsten Torsk, Revisor Oksholm har givit dig en ”fusklapp” med följande anteckningar

- Kontrollbalansräkning
- Nedsättning av aktiekapitalet
- Aktieägartillskott

Du skall förklara för Torsten Torsk vad detta innebär och på vilket sätt det kan lösa hans problem!

Svarsvägledning: Betr kontrollbalansräkning se 25:13 ff ABL. Det kanske finns dolda värden (saluvärden). Aktiekapitalet kan nedsättas till 50.000 kr och då blir balansproblemet i vart fall mindre. (Bolagsordningen kan behöva ändras i samband med detta.) Aktieägartillskott innebär att Torsk får ge en gåva till bolaget för att därigenom stärka dess balansräkning.

 

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15 poäng, 2012-05-30

1. AB Järnet har anlitat Hans Olof Snack som maskinsäljare med uppdrag att förhandla med och sälja till AB Järnets olika återförsäljare i Sverige. Samtliga återförsäljare har av AB Järnets VD via e-post meddelats att Snack har fullmakt att sälja AB Järnets maskiner. Vid sidan av detta har AB Järnet givit Snack särskilda interna instruktioner angående bl a prislimit. Snack bryter mot de interna instruktionerna och underskrider prislimit.

a) Är AB Järnet bundet av dessa avtal?
b) Kan Snack bli skadeståndsskyldig gentemot AB Järnet?

Förklara med angivande av lagrum!

Svarsvägledning:
a) Ställningsfullmakt. Se 10§ 2 st samt 11§ 2st AvtL.
b) Se 25§ AvtL.

2. Platt Bertil i Östersund har beställt varor från HB Klyken i Sundsvall. Varorna skall transporteras ”fraktfritt Östersund” och HB Klyken anlitar Nya Ulriks Åkeri AB för transporten. Chauffören kör av vägen vid länsgränsen och hela lasten fördärvas. Platt Bertil får ändå en faktura av HB Klyken. Är Platt Bertil skyldig betala? Förklara med angivande av lagrum!

Svarsvägledning: Om Platt-Bertil är konsument se 6 och 8§§ KkL. Om han inte är konsument, se 7 och 13§§ KöpL. Obs att ”fraktfritt” inte är detsamma som ”fritt”.

3. Petrusson driver en näringsverksamhet där han säljer bilar i eget namn men för AB Bilimports räkning.

a) Vilken lag gäller vid de bilförsäljningar som Petrusson gör till konsumenter
respektive näringsidkare?

b) Om en kund vill reklamera ett fel i bilen han köpt, mot vem skall han vända sig?
Förklara huvudregel och undantag med angivande av lagrum!

Svarsvägledning:
a) Kommissionslagen (KommL), KöpL, KkL
b) Se 24,25§§ KommL

4. Ett leasingkontrakt innehåller bl a följande bestämmelse16§ Om kunden (leasingtagaren) dröjer mer än åtta dagar med betalning av leasingavgift har leasing-givaren rätt att återta leasingobjektet.
Ange två tänkbara rättsliga grunder till att s a s komma förbi (ogiltigförklara eller jämka) denna klausul!

Svarsvägledning: Dels hävda att leasingavtalet egentligen är ett (förtäckt) kreditköp, dels hävda att klausulen är oskälig och skall jämkas enligt 36§ AvtL.

5. Entreprenören Bygg-Johan har f n två kunder, dels en privatperson åt vilken han bygger en villa och dels ett industriföretag där han bygger en lagerlokal å arrenderad tomt. Bygg-Johan fakturerar då respektive bygge är färdigställt var och en av kunderna. Både privatpersonen och industriföretaget invänder att ett lägre pris än det Bygg-Johan fakturerat har avtalats. Detta förnekar Bygg-Johan. Förklara rättsläget med angivande av vem som har bevisbördan. Ange lagrum i förekommande fall!

Svarsvägledning: Beträffande privatpersoner se 51§ KonstjL. Då det inte är småhusentreprenad för konsument gäller enligt praxis att den som påstår att fast pris avtalats har bevisbördan för detta.

6. Ardennersson är anställd som kamrerare på ett konsultföretag, AB Mediaträning. Han har tappat en kaffekopp på ett glasbord i konferensrummet, så glasskivan gick sönder. Han har dessutom använt sin tjänstedator till att göra bedrägliga privata bilaffärer. Ardennersson blir dömd för dessa bedrägerier, men han saknar medel att betala skadestånd till målsägandena (bilköparna). Följande frågor uppstår

a) Är Ardennersson skadeståndsskyldig gentemot AB Mediaträning för det
sönderslagna glasbordet?

b) Har målsägandena /bilköparna rätt till skadestånd av AB Mediaträning?

Förklara rättsläget med angivande av lagrum!

Svarsvägledning:
a) Se 4:1 SkadestL. Han torde inte bli skadeståndsskyldig.
b) Se 3:1 SkadestL. Tveksamt om detta skall anses ha gjorts ”i tjänsten”.
Att bara använda arbetsgivarens dator torde inte vara tillräckligt.

7. Andersson och Pettersson driver tillsammans en restaurangrörelse i handelsbolag, där de äger hälften vardera. Bolagsavtalet har ingåtts för en tid av tre år, med klausul om automatisk förlängning om ett år i taget om avtalet inte sägs upp senast sex månader före den avtalade tidens utgång. Det framkommer att Pettersson utan Anderssons vetskap fifflat med kassaregistret och på så sätt undanhållit pengar och stoppat dessa i egen ficka. Pettersson har erkänt och lovat betala tillbaka när han får råd. Andersson uppsöker Dig för att få råd om hur han bör agera i den uppkomna situationen. Följande frågor ställs.

a) Har Andersson rätt att häva bolagsavtalet? (D v s bringa det att upphöra med
omedelbar verkan.) Förklara med hänvisning till lagrum!

b) Har Andersson (personligen) rätt till skadestånd från Pettersson (personligen)?
Förklara!

Svarsvägledning:
a) Se 25§ HBL. Väsentligt avtalsbrott, brott mot lojalitetsplikten i
bolagsavtalet.
b) Skadestånd på grund av avtalsbrott (lojalitetsplikten). Regleras ej i HBL.

8. Ekstubbe äger ensam ett aktiebolag. Han behöver personligen likvida medel och för att plocka ut dessa ur bolaget säljer han in sina privatägda tavlor till bolaget för överpris.

a) Vad brukar en transaktion av detta slag kallas?
b) Kan Banken, som till följd av transaktionen inte får full betalning för sin fordran på bolaget kräva Ekstubbe på ersättning, och på vilken rättslig grund i så fall? Förklara med hänvisning till lagrum!

Svarsvägledning:
a) Förtäckt vinstutdelning
b) Se 29 kap 3§ ABL. Förfarandet kan innebära olaglig värdeöverföring enligt 17 kap 3§ ABL.

 

                           TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2013-06-05

1. Enar Ardennersson äger en liten tavla målad av Nils Dardel. Han ämnar sälja denna

och uppdrar åt Hakon Säljare att sälja tavlan till högsta möjliga pris. Vid ett samtal
mellan fyra ögon säger Enar mycket tydligt till Hakon att den inte får säljas för
mindre än 1,8 miljoner. Hakon säljer tavlan för 1,6 miljoner kr. Är Enar bunden av
denna affär ifall Hakons fullmakt är

a) en skriftlig fullmakt?
b) en s k §18-fullmakt?

Förklara kort med hänvisning till lagrum!


2. Jukka Nymanen har köpt en Volkswagen hos Nisses Bil. Jukka skall använda bilen
såväl privat som i sin enskilda näringsverksamhet. Efter någon tid upptäcker Jukka ett
allvarligt fel på bilen och vänder sig till Nisses Bil för att reklamera. Där upplyses han
av konkursförvaltaren Rolf Buhse att Nisses Bil försatts i konkurs och att Nisse själv
är försvunnen och häktad i sin frånvaro. Jukka undrar då om han kan framställa
anspråk direkt gentemot Nisses leverantör, AB Svenska Volkswagen.

Förklara med hänvisning till lagrum!


3. Optionsklausuler kan ibland vara av intresse, bl a vid aktieaffärer. De förekommer
även i andra sammanhang. En köpoption kan sägas innebära en rätt att senare, om man
vill, köpa egendomen ifråga och då kanske till i förväg bestämda villkor. Diskutera
kort de eventuella kontraktsrättsliga komplikationer som kan tänkas föreligga vid

a) option för en leasingtagare att förvärva leasingobjektet
b) option för en fastighetssäljare att köpa tillbaka fastigheten


4. Antag att Du driver företag som grossist inom elektronikbranschen. Förklara kort och
med hänvisning till lagrum vad som sannolikt kan hända om Du

a) använder datorprogram utan att ha erforderliga licenser
b) bestämmer exakt vilka priser Dina återförsäljare skall ta ut av kund


5. Nya Bygg-Johan AB har f n två uppdrag. Man skall dels utföra omfattande
renoveringsarbeten på kommunhuset i Vettlösa kommun, dels uppföra en villa på
(privat) uppdrag av kommunchefen Hasse Snack. Följande problem uppstår.


a) Renoveringsarbetena på kommunhuset blir inte färdiga inom den tid som
angivits i avtalet. Bygg-Johan hävdar att detta beror på dröjsmål med besked
och instruktioner från kommunen. På Vettlösa kommun säger man att
”demokrati tar tid” och att Bygg-Johan måste förstå detta. Bygg-Johan undrar
om man som entreprenör kan bli skadeståndsskyldig på grund av dröjsmål.
Förklara!

b) När villan är färdig får Hasse Snack en slutfaktura på 2.200.000 kr från Nya
Bygg-Johan AB. Hasse Snack blir vit av ilska och meddelar via sin e-post hos
kommunen att vi avtalade ju om ett fast pris om 1.600.000 kr. Då Bygg-Johan
nekar till detta säger Snack att ”då får vi ses i Vettlösa tingsrätt”. Förklara
rättsläget med hänvisning till lagrum!


6. Peter Petimeter är ute på sin dagliga promenad då han får en rubank (en hyvel) i
huvudet vid passerande av en byggarbetsplats. Byggmästare är Ältar Andersson och
rubanken har genom slarv tappats av den hos honom anställde Arne Dyngrak som var
bakfull vid tillfället. Ältar Andersson har personligen inte varit vårdslös. Förklara,
med hänvisning till lagrum, möjligheten för Peter att erhålla skadestånd av

a) Ältar Andersson
b) Arne Dyngrak


7. Handelsbolaget Inkråmet har tre delägare/bolagsmän, A, B och C. Dessa
överenskommer att C är den som skall sköta och driva verksamheten i bolaget, medan
A och B skall vara passiva delägare. Efter en tid framkommer det att C misskött
affärerna å det grövsta varvid han brutit mot givna instruktioner och även stoppat
pengar i egen ficka.

a) Ange två rättsliga åtgärder som handelsbolaget kan vidta gentemot C
b) Ange två rättsliga åtgärder som A och B kan vidta gentemot C

Ange lagrum om sådant finns!


8. Du sitter tillsammans med två andra personer i styrelsen för ett nystartat aktiebolag
som driver en klädbutik i Östersund. Det registrerade aktiekapitalet är 50.000 kr.
Bolagets tillgångar enligt balansräkningen uppgår till 100.000 kr motsvarande det
bokförda värdet av inköpt varulager. Skulderna uppgår också till 100.000 kr och avser
ett banklån som togs för inköp av lagret.

a) Förklara med hänvisning till lagrum vad som kan hända för Er tre
styrelseledamöter om Ni fortsätter att göra affärer utan att göra något åt den
balansmässiga situationen.

b) Förklara kort och med hänvisning till lagrum där sådant finns hur man kan
tänkas lösa problemet genom

ba) kontrollbalansräkning
bb) aktieägartillskott
bc) nyemission
 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15 POÄNG, 2014-06-04

Examinator: Jan-Åke Nyström, som under skrivningen finns tillgänglig på telefon 10 75 90 eller 070-342 87 94

Tillåtna hjälpmedel är icke kommenterad författningstext, såsom Svensk Författningssamling (SFS), Sveriges Rikes Lag (lagboken), Sveriges Lagar. Dessutom är det tillåtet med s k miniräknare.

Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 7 och 8 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Betygsgränserna är följande; A Framstående, 49 p
       B Mycket bra, 43 p
       C Bra, 38 p,
       D Tillfredställande, 32 p,
       E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig

Lycka till!


1. Rolf Buhse skall på uppdragsbasis, d v s utan att vara anställd bedriva försäljningsarbete för AB Traktor & Son. Han har av sin uppdragsgivare fått hemliga instruktioner om prislimit, men han bryter mot dessa genom att sälja för billigt. Buhse säger till sitt försvar att ”det gick inte att få ut mera”. Blir AB Traktor & Son bundet av affären för det fall Buhses fullmakt är en

a) meddelandefullmakt
b) ställningsfullmakt
c) kungörelsefullmakt
d) skriftlig fullmakt
e) uppdragsfullmakt

Förklara med hänvisning till lagrum!

Svarsvägledning: a) – d) se 11§ 1 st AvtL
e) se 11§ 2 st AvtL

2. Till Cementblandaren AB säljer Leverantören AB ett antal cementblandare från lager.
Cementblandarna skall hämtas av Rolle från Cementblandaren under tiden 1 – 10 juni.
Den 5 juni har Rolle ej infunnit sig. Följande natt blir Leverantörens hela lager förstört
vid en eldsvåda. Vad gäller under angivna omständigheter om Leverantörens rätt till
betalning av Cementblandaren? Motivera!

Svarsvägledning: Se Köpl 13§ och 6§ 2 st. Svaren blir olika beroende på om godset
skall hämtas hos säljaren eller på annan plats.


3. Rosamunda har lämnat in sin bil hos Nisses bilverkstad KB för reparation. Hon frågar
vad det kan komma att kosta och får till svar av Nisse ”runt 4.000 kr”. Då Rosamunda
sedan kommer för att hämta bilen har Nisse färdigställt en räkning om 8.000 kr. Då
Rosamunda protesterar nekar Nisse till att han skulle ha nämnt något om 4.000 kr. Det
kan tilläggas att bilen ifråga använder Rosamunda både privat och i egen
näringsverksamhet (städbranschen).

a) I vilket sammanhang (vilken lag) är detta med ungefärlig prisuppgift relevant? Är
denna lag tillämplig i detta fall?
b) Vem har bevisbördan för att en ungefärlig prisuppgift lämnats?
c) Hade läget varit ett annat om Rosamunda påstått att fast pris avtalats?

Svarsvägledning: a) KtjL 36§. Rosamunda är konsument om bilen används/skall användas åtminstone 51 procent privat.
b) Den som påstår
c) Nej, även här har den som påstår fast pris bevisbördan.

4. Magnus Moeghel har sålt sin villafastighet i Öfre Östersund. Köpare är Hans Olof
Snack. Ca tre månader efter tillträdet spricker klinkergolvet i badrummet beroende på
att en direkt under klinkerplattorna liggande spånskiva ”svullnat upp” på grund av fukt.
En upprörd Hasse Snack ringer till Moeghel och skriker en mängd svordomar i örat på
denne. Hasse skickar också ett SMS till Moeghel där det kort och gott står IDIOT med
stora bokstäver. Hasse får därpå rådet att väcka skadeståndstalan mot besiktningsman
Lång-Ernst som han anlitade för besiktning innan köpet. Efter ett års processande mot
Lång-Ernst med vridande och vändande på besiktningsuppdragsavtalet och dess
klausuler förlorar Hasse målet. Hasse väcker då talan mot Moeghel som emellertid
invänder dels att han inte kände till felet (badrummet hade renoverats av tidigare ägare)
och dels att Hasse reklamerat för sent.

a) Vad krävs för att en besiktningsman skall bli skadeståndsskyldig?
b) Bedöm betydelsen av Moeghels invändningar om att han inte kände till felet.
c) Bedöm Moeghels invändning om för sen reklamation.

Svarsvägledning: a) Avtalsbrott samt culpa (eller dolus)
b) Saknar relevans
c) Befogat, se JB 4:19a. En reklamation skall också ha ett sakligt
innehåll, inte bara invektiv.

5. Antag att Du som privatperson står i begrepp att skaffa ny bostad i form av en
friliggande villa. Du överväger för- och nackdelar mellan att köpa ett s a s redan
befintligt hus (fastighetsköp) eller att låta ett byggföretag uppföra en ny villa åt Dig
(entreprenad). Du fastnar därvid vid följande två frågeställningar.

a) Antag att det uppstår diskussioner om fel t ex en fuktskada som visar sig (blir synlig)
ett halvår efter inflyttningen.
b) Antag att det uppstår oklarheter om vilket pris som avtalats

Förklara kort rättsläget i dessa fall med betoning på skillnaderna!

Svarsvägledning: a) Jfr fastighetsköparens bevisbörda och undersökningsplikt enligt
JB 4:19 med entreprenörens presumtionsansvar under
garantitid.
b) Jfr formkravet enligt JB 4:1 med KtjL 51§

6. Kontorschefen Ture Tokfan på Västbanken är dömd för grov förskingring, varvid en
kund förlorat 400.000 kr. Kunden, som är målsägande i brottmålet, blir tilldömd ett
skadestånd om 400.000 kr att betalas av den dömde Ture Tokfan. Då det visar sig att
denne inte kan betala vänder sig bankkunden direkt till banken med kravet på
skadestånd. Banken gör följande invändningar.

a) Banken har inget ansvar för anställda som begått brott, då det inte ingår i
tjänsten att begå brott.
b) Kravet är preskriberat enligt HB 18:9 (brottsutredningen har tagit lång tid och
det är ca fem år sedan förskingringen ägde rum).

Bedöm dessa invändningar!

Svarsvägledning: a) Se SkadestL 3:1. Åtkomsten av pengarna torde ha varit möjligt
på grund av anställningen.
b) Preskriptionstiden börjar löpa först då uppdraget slutredovisats.

7. AB Torsken har en styrelse bestående av en ordinarie ledamot Petter, som också äger
samtliga aktier i bolaget. Verksamhetsbeskrivningen är finansiell rådgivning,
förmögenhetsförvaltning och därmed förenlig verksamhet. Petter har sålt in sin stora
motorbåt Slocum till bolaget för en ansenlig summa pengar. Då revisorn
anmärker på denna affär förklarar Petter att bolaget har stor nytta av båten då
man skall köra kunder och tilltänkta kunder på representationsresor till Verkön.
Revisorn påpekar att bolaget är tömt på pengar och att dess enda tillgång är båten.
Banken, som har betydande fordringar mot bolaget, är bekymrad.

a) Diskutera huruvida affären kan tänkas strida mot bestämmelserna i 17 kap
aktiebolagslagen.
b) Diskutera huruvida Petter kan bli ersättningsskyldig mot banken enligt 17 eller
29 kap aktiebolagslagen
c) Diskutera huruvida det finns skäl för revisorn att göra någon anmälan till
åklagaren.

Svarsvägledning: a) Se ABL 17:3
b) Banken är ”annan” enligft 29 kap ABL. Ansvar förutsätter (förutom det subjektiva rekvisitet) överträdelse av ABL, ÅRL eller bolagsordningen.
c) Se ABL 9:42 – 44§§

8. Du har tagit plats i styrelsen för Aktiebolaget Svängdörren. Vid det första styrelsemöte
Du deltar i presenteras en balansrapport med bokförda tillgångar om 200.000 kr,
skulder om 200.000 kr och ett registrerat aktiekapital om 200.000 kr. En
kontrollbalansräkning upprättas, men den löser inte problemet då saluvärdet på
tillgångarna inte är högre än det bokförda. Peka på tre alternativa möjligheter att lösa
eller åtminstone bidra till att lösa problemet med det delvis förbrukade aktiekapitalet!

Svarsvägledning: Nedsättning av AK (löser inte hela problemet), aktieägartillskott, nyemission, ackord.  

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2015-06-03
Examinator: Jan-Åke Nyström, som under skrivningen finns tillgänglig på telefon 10 75 90 eller 070-342 87 94


Tillåtna hjälpmedel är icke kommenterad författningstext, såsom svensk Författningssamling (SFS), Sveriges Rikes Lag (lagboken), Sveriges Lagar.


Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 1 och 6 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.


Betygsgränserna är följande; A Framstående, 49 p B Mycket bra, 43 p C Bra, 38 p, D Tillfredställande, 32 p, E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig,

Lycka till!


1. AB Nya Trävaruprodukter & Son har anlitat en handelsagent, Nisse Nasare (med enskilda firman Köp & Sälj) för att inarbeta produkterna på distriktet ”Södra Sverige”. Nasare har även erhållit fullmakt för att kunna avsluta affärer för sin huvudmans räkning och inte bara förmedla dem. Nasare har vid sidan av fullmakten erhållit interna instruktioner angående prislimit som han inte får underskrida. Han bryter emellertid i ett fall mot dessa instruktioner och säljer då s a s ”för billigt”. Förklara huruvida Nya AB Trävaruprodukter är bundet av denna affär, om fullmakt utgörs av
a) skriftlig fullmakt.
b) ställningsfullmakt.
c) meddelandefullmakt.
d) uppdrags eller s k §18- fullmakt.
e) kungörelsefullmakt.
Motivera kort och hänvisa till lagrum!


2. Platt-Bertil har av Stolp-Anders köpt ett monteringsfärdigt litet hus av typern Friggebod eller Attefallshus. Det handlar om fyra väggar och tak, med diverse vidkommande attiraljer och allt är ordentligt inslaget i stöt- och vattensäkert emballage. Det är uppdelat på ”paket” och samtliga tre skall hämtas av Platt-Bertil under tiden 18- 22 maj. Då Platt-Bertil kommer vid 15-tiden den 22 maj för att hämta sina paket visar det sig att de brunnit upp vid en eldsvåda natten mellan 21 och 22 maj. Stolp-Anders sänder emellertid en faktura till Platt-Bertil enligt vilken han ändå vill ha betalt för varorna trots att de förstörts. Platt-Bertil undrar om han är skyldig betala.
Förklara rättsläget med angivande av lagrum!


3. Vidar Pickman har hyrt en minibuss som han och hans kompisar skall använda då de
åker runt och spelar musik på olika äldreboenden i Södra Norrlands Inland. Enligt
hyreskontraktet får bussen endast framföras av Vidar Pickman personligen. Efter en
spelning i Bräcke blir Vidar bjuden på en stor starköl varför han låter dragspelaren
Basse köra bussen hem. Efter ca två km längs E14 tvingas emellertid Basse väja för
igelkott varpå minibussen hamnar i diket och blir i det närmaste totalkvaddad.
Uthyrningsföretaget menar att Vidar är ersättningsskyldig för skadorna. Vidar, som
lider av s k intermittent explosivitet, blir mycket arg och förklarar med hög röst att han
inte är ersättningsskyldig eftersom han inte varit vårdslös.
Förklara rättsläget!


4. Hans Luns har köpt en sommarstuga i Nedre Tassemarken. Marken ägs av ”bonden”
och Hans får teckna ett arrendekontrakt med denne. I köpekontraktet på stugan har på
grund av förbiseende någon köpeskilling inte inskrivits. Hans, som har inte brytt sig
om att undersöka stugan, upptäcker efter inflyttning till sin förfäran omfattande
mögelangrepp i badrummet. Hans vill då försöka häva eller ogiltigförklara köpet,
varvid han anför följande.
a) Han hade ingen undersökningsplikt före köpet.
b) Köpet är ogiltigt pga formfel.
Bedöm dessa invändningar!


5. Rosamunda har anlitat Eländets Bygg AB för att lägga om taket på den
ladugårdsbyggnad där hon förvarar sina två ridhästar (Grålle och Mats). Stormen Ivar
hade gått hårt åt det gamla taket och arbetena blir tämligen omfattande. Då arbetena är
utförda får Rosamunda en faktura på 175.000 kr. Hon reklamerar och hävdar att ett
pris om 120.000 kr avtalats.
a) Förklara rättsläget vad gäller bevisbördan i prisfrågan
b) Vad gäller om Rosamunda kan visa att Eländets Bygg AB lämnat en ungefärlig
prisuppgift om 120.000 kr?
6. Ture Tokfan, 17 år men ser ut som 25, är anställd som snickare hos Nya Bygg-Johan
AB. I samband med afterwork en sen fredag eftermiddag, samma dag som hans
tidsbegränsade anställning löper ut, blir han full och stökig på puben. Han tilldelar en
annan gäst ett knytnävsslag varpå han även häller ut en stor stark över densamme. Den
nedslagne gästen avser att rikta skadeståndskrav mot Ture. Då denne inte längre har
något arbete och någon inkomst undrar den nedslagne om han med framgång kan rikta
skadeståndskrav även mot
a) Nya Bygg-Johan AB
b) Tures föräldrar
Förklara med hänvisning till lagrum!


7. Abbas och Hassan driver en restaurang tillsammans i handelsbolagsform. Abbas har
under en längre tid varit något förbryllad över de enligt honom låga kontantintäkterna
under de dagar som Hassan haft hand om kassan. Efter diverse turer kommer det fram
att Hassan stoppat ca hälften av kontantintäkterna direkt i fickan utan att redovisa dem
för bolaget och Abbas. Abbas menar att såväl han själv som bolaget lidit skada.
Förklara de rättsliga förutsättningarna att driva skadeståndskrav mot Hassan
a) för Handelsbolaget
b) för Abbas personligen
Ange lagrum om sådant finns!


8. Aktiebolaget Näsborren uppvisar en balansräkning som i sammandrag innehåller
följande: tillgångar 490.000 kr, skulder 450.000 kr, registrerat aktiekapital 100.000 kr.
Enar Ardennersson är ensam ägare och ensam styrelseledamot.
a) Förklara kort för Enar vad den angivna ställningen innebär, vad Enar riskerar samt
vad lagen anvisar honom som styrelse att göra i en sådan situation, med angivande
av lagrum!
b) Peka på två alternativa åtgärder som kan vidtas för att lösa situationen, utöver vad
som åsyftas enligt a) ovan.

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2016-06-02


Examinator: Jan-Åke Nyström, som under skrivningen finns tillgänglig på telefon 10 75 90 eller 070-342 87 94

Tillåtna hjälpmedel är icke kommenterad författningstext, såsom svensk Författningssamling (SFS), Sveriges Rikes Lag (lagboken), Sveriges Lagar.

Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 1 och 6 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Betygsgränserna är följande;
A Framstående, 49 p
B Mycket bra, 43 p
C Bra, 38 p,
D Tillfredställande, 32 p,
E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig,

Lycka till!

1. Fastighets AB Torsken skall sälja några av sina fastigheter. Bolagets vice VD Jukka Nymanen utrustas med skriftlig fullmakt för att genomföra affärerna. Vid sidan av den skriftliga fullmakten erhåller han i ett internt dokument instruktioner angående limit d v s lägsta pris till vilket försäljning får ske av respektive fastighet.

a) Förklara rättsläget men hänvisning till lagrum, för det fall Nymanen underskrider limit!
b) Blir det någon skillnad om en av fastigheterna som fullmakten avser ligger i ett kommanditbolag och Nymanen säljer kommanditbolaget i stället för att sälja fastigheten ifråga?

2. AB Stolp-Anders & Son har genom muntligt avtal via telefon sålt 300 meter koppartråd till enskilde näringsidkaren Platt-bertil. Leverans skall ske från Skara till Sundsvall med Nya Ulriks Åkeri AB. Ulrik stannar för att övernatta i Borlänge varvid lasten blir stulen. Leveransvillkoren är ”fraktfritt Sundsvall”. Är Platt-Bertil skyldigt betala faktura för koppartråden till AB Stolp-Anders & Son? Förklara med hänvisning till lagrum!

3. Enskilde näringsidkaren Enar Hjulben har med AB Traktor-Invest tecknat ett leasingavtal avseende en traktorgrävare. Avtalet gäller för tre år. Avtalet innehåller i 24§ en klausul om att Enar blir ägare till traktorgrävaren efter treårsperiodens utgång, ifall han då betalat alla månatliga leasingavgifter under treårsperioden. Efter halva perioden får emellertid Enar betalningsproblem på grund av dålig tillströmning av uppdrag. Han kommer i dröjsmål med en månadsavgift. AB Traktor-Invest åberopar då 28§ i avtalet, där det står att varje dröjsmål ger AB Traktor Invest rätt att genast återta leasingobjektet, d v s traktorgrävaren. Är denna klausul giltig? Förklara med hänvisning till lagrum!

4. HB Bygg-Johan har byggt en villa i Tassemarken. Beställare är Hasse Snack. Allt går ganska fort, några tilläggsbestämmelser görs inte, några löpande betalningar sker ej heller utan Hasse Snack får en slutfaktura på hela beloppet 2 miljoner kronor. Hasse blir då alldeles ”förstörd” då han mycket bestämt menar att ett fast pris om 1 miljon avtalats vilket Bygg-Johan förnekar.

a) Vem av parterna har bevisbördan? Förklara med hänvisning till lagrum!
b) Förklara, också med hänvisning till lagrum, vad som gäller ifall Hasses sambo träder fram och vittnar om att HB Bygg Johan lämnat en ungefärlig prisuppgift om 1 miljon kronor.

5. Arne Dyngrak har av Rune Linderöw köpt en sommarstuga på arrenderad mark. Ca tretton månader efter tillträdet uppstår en utbuktning och spricka i golvet i duschrummet. Den av Arne tillkallade besiktningsmannen förklarar att det föreligger ett allvarligt byggfel med avsaknad av erforderlig våtrumsisolering. Detta gick inte att se vid köpet.

a) Vilken lag är det som gäller? Förklara med hänvisning till lagrum!
b) En upprörd Arne ringer till Rune, som har följande att säga till sitt försvar
ba) Du har reklamerat alldeles för sent!
bb) Jag bara haft sommarstugan en säsong och hade ingen aaaning om felet,
därför är jag inte ansvarig!
bc) Ombyggnaden av duschrummet ombesörjdes av tidigare ägaren Ture Tokfan.
Därför är det han som är ansvarig och Du får vända dig till honom!
bd) Köpekontraktet innehåller en friskrivningsklausul. Därför är jag inte ansvarig!

Bedöm samtliga invändningar och hänvisa till lagrum om sådant finns!

6. Antag att Du blir anställd som bolagsjurist hos AB Träskallen i Hammerdal. Bolagets VD Rosamunda Johnsson presenterar på Din första arbetsdag följande frågor till dig.

a) Vi har glömt att förlänga våra licenser till de datorprogram vi använder. Vad kan hända rättsligt?
b) En bankman på Västbankens lokalkontor har förskingrat pengar för oss. Han sitter i fängelse och han har ”satt sprätt” på alla pengar. Kan vi kräva banken, hans arbetsgivare, på skadestånd?
c) Kan vi bestämma vilka priser våra återförsäljare får ta ut av kund?
d) Vi har en återförsäljare i Skåne som säljer alldeles för dåligt. Han har ett år kvar på sitt kontrakt, men kan vi ”bli av” med honom i förtid?

Förklara rättsläget. Ange lagrum om sådant finns!

7. Rolf Buhse och Tim Propp har ett handelsbolag tillsammans, där de äger 50 procent vardera. Efter en tid upptäcker Buhse att Propp, till nackdel för handelsbolaget, lagt in en hel del affärer i ett eget för Buhse okänt bolag varför Propp sålunda enligt Buhse ”blåst” honom och handelsbolaget. Propp invänder att det i bolagsavtalet inte står något om att man inte får göra affärer ”vid sidan av”.

a) Kan handelsbolaget kräva skadestånd av Propp?
b) Kan Buhse kräva skadestånd av Propp? På vilken rättslig grund i så fall?
c) Kan Buhse häva bolagsavtalet?

Förklara med hänvisning till lagrum om sådant finns!

8. Pär Cinzano äger ett aktiebolag där han också är ensam styrelseledamot. Det
registrerade aktiekapitalet uppgår till 50.000 kr. Enligt en av bokföringsbyrån framtagna balansrapport uppgår tillgångarna till 100.000 kr och består i ett av Cinzano inköpt varulager. Skulderna uppgår till 100.000 kr.

a) Förklara vad Cinzano enligt aktiebolagslagen skall göra i den uppkomna situationen!
b) Förklara vad som händer ifall Cinzano ”tutar och kör” utan att göra något åt balansräkningen!
c) Ange kort tre alternativ till att lösa problemet, dvs en annan åtgärd än den som avses under a)!

Hänvisa till lagrum i de fall sådant finns!

 

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2017-05-31


Examinator: Jan-Åke Nyström, som under skrivningen finns tillgänglig på telefon 10 75 90 eller 070-342 87 94.

Tillåtna hjälpmedel är icke kommenterad författningstext, såsom svensk Författningssamling (SFS), Sveriges Rikes Lag (lagboken), Sveriges Lagar, Miniräknare.

Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 1 och 7 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Betygsgränserna är följande;
A Framstående, 49 p
B Mycket bra, 43 p
C Bra, 38 p,
D Tillfredställande, 32 p,
E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig,

Lycka till!

1. Rolf Buhse har erhållit skriftlig fullmakt att sälja en travhäst för AB Hästinvests räkning. Han har i ett internt mail erhållit tydliga instruktioner om visst lägsta pris.

a) Rolf Buhse bryter mot instruktionen och säljer hästen för en köpeskilling som underskrider limit med ca 10 procent. Kan AB Hästinvest bli bundet av detta avtal?

b) Kan Rolf Buhse bli skadeståndsskyldig gentemot AB Hästinvest? Förklara!

c) Antag att Buhse inte haft fullmakt utan istället haft uppdrag att sälja hästen i eget namn men för AB Hästinvests räkning med samma instruktioner om visst lägsta pris. Vad gäller då? Förklara!

2. AB Skogstoken & Son (Skogstoken) skall leverera ett parti virke till Nya Nacksta Trä AB (Nacksta) På grund av storm uteblir stora delar av leveransen. Nacksta har emellertid tecknat avtal med en återförsäljare i Tyskland om leverans av ett virkesparti med god förtjänst. Då denna affär nu inte kan genomföras vill Nacksta kräva skadestånd av Skogstoken.

a) Förklara förutsättningarna för skadestånd med hänvisning till lagrum!

b) Omfattar ett eventuellt skadestånd även utebliven vinst på den omintetgjorda affären med återförsäljaren i Tyskland?

3. AB Krims-Krams har ett omfattande nät av återförsäljare. I kontrakten skrivs regelmässigt Försäljningsvolym: 100 enheter per år (siffran kan variera beroende bl a på storleken av det distrikt respektive återförsäljare tilldelats Återförsäljaren Jämt-Pelle lyckas ett år bara sälja 74 produkter av i kontraktet angivna 100 produkter. AB Krims.Krams vill därför häva återförsäljaravtalet och kräva skadestånd.

a) Föreligger avtalsbrott? Förklara!

b) Förklara kort förutsättningarna för hävning.

c) Förklara kort förutsättningarna för skadestånd.

d) Dessutom är det så att AB Krims-Krams i avtalen med återförsäljarna föreskriver vilka
priser dessa skall ta ut av kund. Synpunkter?

4. Ett yngre par har köpt en villafastighet i Tassemarken. De har anlitat besiktningsmannen Hasse Snack för en genomgång av huset/fastigheten innan köpet. Denne ser inget att anmärka på, och det unga paret slår till och köper fastigheten. Ett par månader efter tillträdet uppstår en spricka i klinkergolvet i duschrummet. Det visar sig bero på svullnad av det underliggande materialet, det är fråga om undermålig våtrumsisolering. Det unga paret vänder sig nu dels till säljaren och dels till Hasse Snack för att kräva avdrag å köpeskillingen respektive skadestånd.

a) Säljaren invänder att han inte hade någon aning om felet och pekar dessutom på en
friskrivningsklausul i köpekontraktet enligt vilken han friskriver sig från ansvar för
eventuella dolda fel.

b) Besiktningsmannen Hasse Snack invänder att felet inte gick att upptäcka vid en okulär
besiktning och pekar dessutom på en klausul i besiktningsmannaavtalet enligt vilken
våtutrymme inte ingår i besiktningen.

Bedöm dessa invändningar och förklara rättsläget!

5. Abbas överväger att köpa en restaurangrörelse som drivs i aktiebolagsform. Han funderar på vilket alternativ som är bäst för honom; att köpa inkråmet eller aktierna.

a) Peka på någon (en) tänkbar nackdel/risk med att köpa aktierna (aktiebolaget) istället
för att köpa inkråmet.

b) Vilken lag gäller om Abbas köper inkråmet och han vill påtala fel då kassaapparaten är
felprogrammerad?

c) Vilken lag gäller om Abbas köper aktierna och han vill påtala fel genom att
balansräkningen är missvisande?

6. Rosamunda, som driver en blomsterhandel har lämnat in sin bil på Abels Bilverkstad KB. Hon frågar vad det kommer att kosta. Vi tänker oss att Abel svarar

a) ca 10.000 kr

b) 10.000 kr

c) Vet ej.

När arbetet är klart får Rosamunda en faktura på 15.000 kr. Förklara rättsläget!


7. a) Ett enkelt bolag har fyra bolagsmän. En av dessa vill ta in en ytterligare bolagsman men en av de gamla bolagsmännen är emot detta. Vad gäller? Förklara med hänvisning till lagrum!

b) Två bröder äger tillsammans en skogsfastighet, där de bedriver skogsbruk och avverkning. De blir oense om driften. Den ena brodern vill då med språng genast bege sig till tingsrätten för att begära tvångsförsäljning av fastigheten. Den andre brodern vänder sig till Dig för att få ett bra argument av juridisk natur för att stoppa försäljningen, åtminstone tills vidare.

8. Revisorn Nisse Clorin har avgivit en ”blank” revisionsberättelse i anslutning till årsredovisningen för AB Råvaror & Son. Bolaget får sedan betalningssvårigheter gentemot Banken, som har anmärkningar mot årsredovisningen såvitt avser värdering av bolagets tillgångar, och på revisionsberättelsen som inte innehåller några ”varningstecken” om osäkerhet vad gäller värdet på bolagets tillgångar. Banken överväger därför att rikta en skadeståndstalan mot revisorn, som har ansvarsförsäkring. Förklara kort de rättsliga förutsättningarna för skadeståndsansvar med avgivande av lagrum!

 

               TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2018-06-07

1. Invest AB Jöns & Co skall sälja några av sina fastigheter. Bolagets tf VD Hasse Snack utrustas med skriftlig fullmakt för att genomföra affärerna. Vid sidan av den skriftliga fullmakten erhåller han i ett internt mail instruktioner angående limit d v s lägsta pris till vilket försäljning får ske av respektive fastighet.

a) Förklara rättsläget men hänvisning till lagrum, för det fall Snack underskrider limit!
b) Blir det någon skillnad om en av fastigheterna som fullmakten avser ligger i (dvs ägs av) ett kommanditbolag och Snack säljer kommanditbolaget i stället för att sälja fastigheten ifråga (enligt fullmakten skall han sälja fastighet med angiven fastighetsbeteckning)?


2. Till Fastighetsinvest AB i Östersund säljer AB Rörbolaget i Sundsvall ett parti
rördelar från lager. Dessa skall hämtas av Tomas från Fastighetsinvest under tiden 1 –
12 oktober. Den 7 oktober har Tomas ej infunnit sig. Följande natt blir AB
Fastighetsinvests hela lager förstört vid en eldsvåda. Vad gäller under angivna
omständigheter om Fastighetsinvests rätt till betalning av Rörbolaget? Motivera!


3. Rolf Buhse har köpt en Volkswagen hos Nya Bil Pelle. Detta företag säljer bilar både
för egen räkning och för annans räkning. Rolf skall använda bilen såväl privat som i sin
enskilda näringsverksamhet. Efter någon tid upptäcker Rolf ett allvarligt fel på bilen
och vänder sig till Nya Bil Pelle för att reklamera. Där upplyses han
av konkursförvaltaren Tim propp att Nya Bil Pelle försatts i konkurs och att Pelle själv
är försvunnen och häktad i sin frånvaro. Rolf undrar då om han kan framställa
anspråk direkt gentemot Nya Bil Pelles leverantör, AB Svenska Volkswagen.

Förklara med hänvisning till lagrum!


4. Rosamunda har sålt sin villafastighet i Öfre Östersund. Köpare är Peter Petimeter. Ca
tre månader efter tillträdet spricker klinkergolvet i badrummet beroende på att en
direkt under klinkerplattorna liggande spånskiva ”svullnat upp” på grund av fukt. En
upprörd Peter ringer till Rosamunda och skriker en mängd svordomar i örat på denne.
Peter skickar också ett SMS till Rosamunda där det kort och gott står ”det här ska Du
få fan för” med stora bokstäver. Peter får därpå rådet att väcka skadeståndstalan mot
besiktningsman Lennart som han anlitade för besiktning innan köpet. Efter ett års
processande mot Lennart med vridande och vändande på besiktningsuppdragsavtalet
och dess klausuler förlorar Peter målet. Peter väcker då talan mot Rosamunda som
emellertid invänder dels att hon inte kände till felet (badrummet hade renoverats av
tidigare ägare) och dels att Peter reklamerat för sent.

a) Vad krävs för att en besiktningsman skall bli skadeståndsskyldig?
b) Bedöm betydelsen av Rosamundas invändningar om att hon inte kände till felet.
c) Bedöm Rosamundas invändning om för sen reklamation.


5. Entreprenören Bygg-Johan har f n två kunder, dels en privatperson Enar Ardennersson
åt vilken han bygger en villa och dels ett industriföretag till 51 procent ägt av
Ardennersson där han bygger en lagerlokal å arrenderad tomt. Bygg-Johan fakturerar
då respektive bygge är färdigställt var och en av kunderna. Både privatpersonen och
industriföretaget invänder att ett lägre pris än det Bygg-Johan fakturerat har avtalats.
Detta förnekar Bygg-Johan. Förklara rättsläget med angivande av vem som har
bevisbördan. Ange lagrum i förekommande fall!

 

6. Som Junior Adviser på Toalett & dusch skall Du bedöma följande frågor som
klientföretaget AB Pumpen & Son ställer till Er.

a) Vi har glömt att förlänga våra licenser till de datorprogram vi använder. Vad kan hända rättsligt?
b) En bankman på Jamtbankens lokalkontor har förskingrat pengar för oss. Han sitter i fängelse och han har ”satt sprätt” på alla pengar. Kan vi kräva banken, hans arbetsgivare, på skadestånd?
c) Kan vi bestämma vilka priser våra återförsäljare får ta ut av kund?
d) Vi har en återförsäljare i Sundsvall som säljer alldeles för dåligt. Han har ett år kvar på sitt kontrakt, men kan vi ”bli av” med honom i förtid?


Förklara rättsläget. Ange lagrum om sådant finns!

7. Tom Peng Pung och Chi Ko Sing driver tillsammans en restaurangrörelse i
handelsbolag, där de äger hälften vardera. Bolagsavtalet har ingåtts för en tid av tre år,
med klausul om automatisk förlängning om ett år i taget om avtalet inte sägs upp
senast sex månader före den avtalade tidens utgång. Det framkommer att Chi Ko Sing
utan Toms vetskap fifflat med kassaregistret och på så sätt undanhållit pengar och
stoppat dessa i egen ficka. Chi Ko Sing har erkänt och lovat betala tillbaka när han
får råd. Tom uppsöker Dig för att få råd om hur han bör agera i den uppkomna
situationen. Följande frågor ställs.

a) Har Tom rätt att häva bolagsavtalet? (D v s bringa det att upphöra med omedelbar
verkan.) Förklara med hänvisning till lagrum!
b) Har Tom (personligen) rätt till skadestånd från Chi (personligen), och på vilken
rättslig grund i så fall?

Förklara!

 

8. Du sitter tillsammans med två andra personer i styrelsen för ett nystartat aktiebolag som
driver en butik för försäljning av datatillbehör i Sundsvall. Det registrerade
aktiekapitalet är 50.000 kr. Bolagets tillgångar enligt balansräkningen uppgår till
100.000 kr motsvarande det bokförda värdet av inköpt varulager. Skulderna uppgår
också till 100.000 kr och avser ett banklån som togs för inköp av lagret.

a) Förklara med hänvisning till lagrum vad som kan hända för Er tre styrelseledamöter
om Ni fortsätter att göra affärer utan att göra något åt den balansmässiga situationen.
b) Förklara kort och med hänvisning till lagrum där sådant finns hur man kan tänkas
lösa problemet genom

ba) kontrollbalansräkning
bb) aktieägartillskott
bc) nyemission

  

 

               TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2019-06-04

Examinator: Jan-Åke Nyström, som under skrivningen finns tillgänglig på telefon 10 75 90 eller 070-342 87 94

Tillåtna hjälpmedel är icke kommenterad författningstext, såsom svensk Författningssamling (SFS), Sveriges Rikes Lag (lagboken), Sveriges Lagar samt icke programmerbar miniräknare (utan andra funktioner). Svenska Akademiens Ordlista.

Följande markeringar/hänvisningar får göras i texten:
- under- och/eller överstrykningar
- rena paragrafhänvisningar, t ex ”jfr SkattebrottsL 2§”
- rena sidhänvisningar, t ex ”jfr sid 17”…
- rena rättsfallshänvisningar, t ex ”NJA 2013 s 502”
- i marginalen utförd text, som återfinns i själva författningstexten.


Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 1 och 6 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Betygsgränserna är följande;
A Framstående, 49 p
B Mycket bra, 43 p
C Bra, 38 p,
D Tillfredställande, 32 p,
E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig,

Motivera dina svar kort och koncist och ange lagrum om sådant finns!
Lycka till!

1. Aktiebolaget Hemska Hem uppvisar en balansräkning som i sammandrag innehåller följande: tillgångar 890.000 kr, skulder 850.000 kr, registrerat aktiekapital 100.000 kr. Anders Fanders är ensam ägare och ensam styrelseledamot, med hustrun som styrelsesuppleant.

a) Förklara kort för Anders vad den angivna ställningen innebär, vad Anders riskerar samt vad lagen
anvisar honom som styrelse att göra i en sådan situation, med angivande av lagrum!

b) Peka på två alternativa åtgärder som kan vidtas för att lösa eller åtminstone bidra till att lösa situationen, utöver vad som åsyftas enligt a) ovan.

c) Förklara kort den väsentliga skillnaden mellan en kontrollbalansräkning och en ”vanlig” balansräkning.


2. Till Teknikutveckling & Son AB säljer AI-Invest AB ett antal industrirobotar från lager på annan plats än hos säljaren. Industrirobotarna skall hämtas av Teknikutveckling & Son under tiden 1 – 10 oktober. Den 5 oktober har robotarna ej avhämtats. Följande natt blir hela lagret förstört vid en eldsvåda.
a) Vad gäller under angivna omständigheter om AI-Invests rätt till betalning av Teknikutveckling & Son?
b) Blir svaret ett annat om robotarna skulle ha avhämtats hos säljaren?


3. Hasse Snack har köpt en Skåpbil hos Billige Billys Bil KB, som sålt bilen i eget namn men för annans räkning. Hasse skall använda bilen såväl privat som i sin enskilda näringsverksamhet. Han har införskaffat en dekal som skall fästas på bilen där det står ” Hasses Rör”. Efter någon tid upptäcker Hasse ett allvarligt fel på bilen och vänder sig till Billige Billys Bil KB för att reklamera. Där upplyses han av konkursförvaltaren Tim Propp att företaget försatts i konkurs och att Billy själv är försvunnen och häktad i sin frånvaro, misstänkt för penningtvättsbrott. Hasse undrar då om han kan framställa anspråk direkt gentemot den bakomliggande leverantören, AB Generalagenten. Vad svarar Du?.

4. Antag att Du driver ett företag som grossist inom livsmedelsbranschen. Förklara vad som sannolikt kan hända om Du

a) använder datorprogram utan att ha erforderliga licenser

b) bestämmer exakt vilka priser Dina återförsäljare skall ta ut av kund

c) är ensam eller dominerande på marknaden och dumpar Dina priser när en konkurrent försöker etablera sig


5. AB Vidar Pickmans Efterträdare (”Vidars”) har anlitat Enar Ardennersson som säljare med uppdrag att förhandla med och sälja Vidars produkter till Vidars olika återförsäljare i Sverige. Samtliga återförsäljare har av Vidars VD via SMS meddelats att Ardennersson har fullmakt att sälja Vidars produkter. Vid sidan av detta har Vidars gett Ardennersson särskilda interna instruktioner angående bl a prislimit. Ardennersson bryter emellertid mot de interna instruktionerna och underskrider prislimit, då han bedömer att priserna är alldeles för höga.

a) Är Vidars bundet av dessa avtal?

b) Kan Ardennersson bli skadeståndsskyldig gentemot Vidars, och på vilken rättslig grund i så fall?


6. Abbas och Hassan driver tillsammans en restaurangrörelse i handelsbolag, där de äger hälften vardera. Bolagsavtalet har ingåtts för en tid av tre år, med klausul om automatisk förlängning om ett år i taget om avtalet inte sägs upp senast sex månader före den avtalade tidens utgång. Det framkommer att Hassan utan Abbas vetskap fifflat med kassaregistret och på så sätt undanhållit pengar och stoppat dessa i egen ficka. Hassan har erkänt och lovat betala tillbaka när han får råd. Abbas uppsöker Dig för att få råd om hur han bör agera i den uppkomna situationen. Följande frågor ställs.

a) Har Abbas rätt att häva bolagsavtalet, d v s bringa det att upphöra med omedelbar verkan?

b) Har Abbas(personligen) rätt till skadestånd från Hassan(personligen)?
Förklara! Finns det något lagrum om detta?


7. Biluthyrningsföretaget Jöns & Co HB har problem med ett skadeärende. Fotbollsklubben har hyrt en buss. Då den lämnas tillbaka är det en ganska betydande buckla i taket. Inte vårt fel, säger klubbens ansvarige. Det var jordskred/stenras i Norge då vi körde hem från vår uppvisningsmatch där. Jöns hänvisar till avtalsvillkoren som säger att bussen endast får användas i Sverige. Förklara rättsläget!


8. En köpare av en fastighet i Tassemarken upptäcker något år efter köpet att det är mögel i källaren. Orsaken visar sig vara felaktigt utförda dräneringsarbeten. Arbetena är inte utförda av säljaren utan av en tidigare ägare. Denne hade för att spara pengar själv låtit utföra arbetet och inte grävt tillräckligt djupt. Fukt har därför trängt in. Vid köpet syntes ingenting på ytan. Det kostar 85.000 kr att åtgärda felet, och köparen vill ha avdrag å köpeskillingen med motsvarande belopp. Säljaren framhåller

a) att det inte är ”hans fel”, han är ”oskyldig” och i god tro samt

b) att det nu gått lång tid, ett år och tio månader sedan tillträdet utan att köparen hört av sig.

Förklara vad som gäller. Hur bedömer Du köparens möjlighet att få ersättning?

     

         TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2020-06-01


Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 1 och 6 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Betygsgränserna är följande;
A Framstående, 49 p
B Mycket bra, 43 p
C Bra, 38 p,
D Tillfredställande, 32 p,
E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig.

Tentamen skrivs individuellt.

Lycka till!

1. KB Skogstoken är handelskommissionär i skogsmaskiner m m. Kommittenten heter AB Skog-Invest. KB Skogstoken säljer en skördare till A, en röjsåg till B och en åkgräsklippare till C. A är näringsidkare. B och C är konsumenter.

a) A kommer i dröjsmål med betalningen. Kan AB Skog-Invest kräva A på betalning? Vad
måste AB Skog-Invest i så fall göra?
b) B går i konkurs. Röjsågen har sålts utan äganderättsförbehåll. Kan
AB Skog-Invest kräva KB Skogstoken för B:s bristande fullgörelse? (Det är inte fråga om
skadestånd.)
c) C vill påtala vissa fel i den åkgräsklippare han har köpt. Då han söker kontakt visar det sig
att KB Skogstoken upphört med sin verksamhet på grund av corona-pandemin. C undrar
om han kan vända sig till Ab Skog-Invest och påtala felen?.

Förklara rättsläget!

2. Kommentera betydelsen av följande tänkbara klausuler i ett leasingavtal avseende personbil.

a) Vid grundperiodens slut blir kunden utan vidare ägare till bilen.
b) Vid grundperiodens slut har kunden rätt, dvs en option, att förvärva bilen mot erläggande av ett angivet restvärde.
c) Vid grundperiodens slut har kunden rätt att fortsätta hyra bilen till en hyra motsvarande
1/12 av den tidigare erlagda hyran.

Bedöm rättsläget avseende respektive klausul med angivande av om Du vill bedöma hela leasingavtalet som ett förtäckt kreditköpsavtal eller som ett hyresavtal.


3. Virre och Nubbe driver en mäklerirörelse tillsammans i handelsbolagsform, Virre har nu delgivits brottsmisstanke avseende förskingring i Föreningen Skattebetalarnas Vänner, där han är kassör. Nubbe anser att detta gör det svårt att fortsätta samarbeta i mäklerirörelsen, han vill ”få ut” Virre ur handelsbolaget. Virre menar dock att detta är en händelse som inte har med handelsbolagets verksamhet att göra.

Förklara rättsläget!!

4. AB Torken har tecknat ett återförsäljaravtal med enskilde näringsidkaren Bo Kåldolm. Samarbetet går ut på att Kåldolm ska marknadsföra AB Torkens produkter. Samarbetsavtalet, som löper på en tid av tre år, innehåller bl a följande klausul. ”Bo Kåldolm ska sälja 100 produkter per år. Når han inte upp till detta har vi rätt att häva avtalet”. Kåldolm lyckar första året sälja 90 produkter. AB Torrken vill då häva avtalet.

Förklara om det finns någon rättslig grund för att jämka hävningsklausulen och vilket argument som i så fall bör åberopas.


5. Metallvarubolaget KB har levererat ett parti varor (koppartråd) till AB Vettlösa Kraftnät. Inget pris har avtalats.

a) Förklara hur priset bedöms om inget pris avtalats.
b) Förklara rättsläget ifall Metallvarubolaget KB sänder en faktura och Vettlösa Kraftnät
tycker att priset är för högt, med angivande av hur Vettlösa Kraftnät bör
. agera i en sådan situation.
c) AB Vettlösa Kraftnät har även köpt en lagerbyggnad på annans mark samt en
skogsfastighet. I inget av fallen har något pris avtalats. Förklara rättsläget!

 

6. Styrelsen för AB Event har under löpande räkenskapsår beslutat att ändra verksamhet i bolaget med hänsyn till Coronakrisen. Enligt bolagsordningen ska verksamheten vara konferenser och därmed förenlig verksamhet. Verksamheten har nu istället inriktats på finansiell rådgivning, inklusive specialisering på att hjälpa företag med ansökningar om ekonomiskt bistånd från staten genom Tillväxtverket. Styrelseledamot Tim Propp har reserverat sig mot beslutet, då han befarar att detta inte är ok, att det ev kan vara skadeståndsgrundande.

a) Förklara rättsläget för Tim Propp.

Tim Propp visar dig dessutom en balansrapport för AB Event som i sammandrag har tillgångar på 1 miljon kr, skulder på 1 miljon kr och ett registrerat aktiekapital om 100.000 kr Han undrar om detta är ok eller om någon åtgärd måste vidtagas.

b) Förklara rättsläget för Tim Propp.


7. Hasse Snack går omkring på stan lätt påstruken av ett bättre årgångsvin kryddat med några droppar hårvatten. Han har slitit ut sin gröna vindtygsjacka, så han går in i en fashionabel herrmodeaffär för att leta efter något nytt. Han ser dock inte någon expedit på avdelningen, och något trött sätter han sig bakom disken för att vila. Just som Hasse håller på att somna kommer en kund och vill köpa en kostym av märket Armani. Hasse säljer en kostym till kunden för halva priset. Just som kunden mycket nöjd är på väg ut ur affären kommer butiksägaren högröd i ansiktet av ilska och stoppar kunden och vill ha tillbaka kostymen.

a) Har ett bildande köpeavtal ingåtts?
b) Antag att Hasse varit anställd i butiken men att han till följd av posttraumatiskt
stressyndrom, efter en utskällning från arbetsgivarens sida, sålt kostymen till halva priset i
strid mot de instruktioner arbetsgivaren lämnat vid morgonmötet innan butiken öppnar. Är
detta avtal bindande?
Motivera!
8. Privatpersonen Arne Dyngrak har anlitat Nya Bygg-Johan & Son för att uppföra en stallbyggnad. Då allt är klart får Arne en slutfaktura på 1.700.000 kr. Arne tycker att detta är fel och hävdar att parterna avtalat att det hela skulle kosta 1.200.000 kr. I vart fall anser han att det begärda priset är oskäligt högt.

Förklara rättsläget!
  

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 15p 2021-06-02, kl 08-13

1. AB Näsborren säljer sina produkter (borrmaskiner och kompressorer) via handelsagenter, som även utrustats med fullmakter för att kunna avsluta affärer och teckna avtal med kund. Handelsagenterna har uppdrag att förhandla fram bästa möjliga pris. I internt dokument finns också bestämda instruktioner om vilka priser som inte får underskridas, s k prislimits. Handelsagenterna fullmakter ser lite olika ut. Handelsagenten A har en skriftlig fullmakt, B har en ställningsfullmakt och C har en s k kungörelsefullmakt. Samtliga agenter underskrider limit, och bryter således mot de interna instruktionerna. Handelsagenterna hänvisar till rådande konjunktur inom gruvnäringen, där det anses vara köparens marknad. Förklara om AB Näsborren blir bundet av affärerna ifråga och om respektive agent riskerar skadeståndsansvar..


2. AB Legotillverkning i Malmö har köpt ett varuparti med komponenter till de produkter de sätter samman från AB Kohl & Ståhl i Skellefteå. Leveransen sker med AB Järnvägen med bl a leveransvillkoret ”fraktfritt Malmö”. Med samma transport levereras även en leasad industrirobot, som AB Legotillverkning sålunda leasat av AB Kåhl & Ståhl. Vad gäller industriroboten finns inget särskilt leveransvillkor angivet. I samband med omlastning i Krylbo sker något misstag från AB Järnvägens sida, så att såväl komponenterna som industriroboten ”kommer bort”. Det enda som kommer fram till AB Legotillverkning, och då med Post Nord, är två fakturor från AB Kåhl & Ståhl, en avseende komponenterna (köpeskillingen) och en avseende roboten, (en första leasingavgift). Är AB Legotillverkning skyldigt att betala

a) Fakturan för komponenterna
b) Leasingavgiften
c) Hade det varit någon skillnad om det varit ett kreditköp och inte leasing av industriroboten?

3. Stolle har förvärvat en fastighet utanför Östersund. På grund av familjens ridintresse ingår Stolle entreprenadavtal med Sne-Pe:s Bygg AB om uppförande av en stallbyggnad på fastigheten. Efter byggnadens uppförande och slutbesiktning erhåller Stolle en faktura om 2 miljoner kr. Stolle blir upprörd och menar att fast pris om 1 miljon kr avtalats, vilket Sne-Pe:s förnekar. Stolle menar att 2 miljoner kr under alla förhållanden är oskäligt.

a) Vem av parterna har bevisbördan angående priset?
b) Vem av parterna har bevisbördan avseende skäligheten av en begärd ersättning?


4. Wudolf har köpt en sommarstuga som står på arrenderad mark. Följande tvistigheter uppstår

a) Säljaren, som ångrat försäljningen, hävdar att köpeavtalet avseende sommarstugan är ogiltigt på grund av formfel eftersom ingen köpeskilling angivits i köpekontraktet.

b) Wudolf, som inte undersökt stugan innan köpet eftersom han inte erhållit någon uppmaning från säljaren att göra detta, vill åberopa fel som i och för sig hade varit upptäckbara vid en besiktning.

Förklara rättsläget!


5. Snaggozzanos Restaurang AB (Snaggozzanos) har anlitat Hasse Snack för att sköta bokföring, fakturering, kassahantering och städning. Snaggozzanos, som misstänker att Hasse tagit ca 35.000 kr ur kassan, har ”kastat ut” honom och gjort en polisanmälan. Efter drygt ett år meddelas Snaggozzanos att ärendet (polisanmälan) är nedlagt med motiveringen att brott ej kan styrkas. Snaggozzanos menar dock att bevisningen är tillräcklig för att driva en civilrättslig skadeståndstalan och framställer krav på 35.675 kr till Hasse. Denne förklarar emellertid att kravet är preskriberat.

Förklara rättsläget!


6. Lasse Luffarsson har köpt en fyrhjuling hos Torskens Motor i Östersund. Efter en tid visar sig ett allvarligt fel, varför Lasse söker kontakt med Torskens Motor för att reklamera. Han får dock ingen kontakt. Torskens Motor är nedstängt och Torsken själv sitter häktad misstänkt för bl a oredlighet mot borgenär. Lasse undrar då om han kan rikta sin reklamation och sitt krav (pengar tillbaka) mot den bakomliggande leverantören, AB Motorimport i Göteborg. Förklara kort vad som gäller, och om det därvid spelar någon roll om Torskens Motor är kommissionär eller återförsäljare.


7. Abbas, Hassan och Sven-Arne driver ett handelsbolag tillsammans. De vänder sig till Dig med följande frågor.

a) Abbas och Hassan vill ta in Ali som ny (fjärde) bolagsman, vilket Sven-Arne motsätter sig. Är det majoritetsbeslut som gäller?

b) Sven-Arne har gjort ett stort inköp (100.000 kr) för bolagets räkning, trots att han hade mandat att göra inköp för endast 25.000 kr
ba) Är handelsbolaget bundet av denna beställning/avtal?
bb) Om handelsbolaget är bundet, är då även Abbas och Hasse personligen
betalningsansvariga för de beställningar som Sven- Arne gör för bolagets räkning?
bc) Om Ali väljs in som bolagsman, blir han då personligen ansvarig för handels-
bolagets gamla skulder?

8. En krets aktieägare i AB Hemska Hem är missnöjda med hur styrelsen och VD skött förvaltningen av bolagets angelägenheter det senaste året. Man hävdar bl a att försäljningen av ett markområde skett till underpris, att en entreprenör anlitats utan regelrätt upphandling samt att bolaget börjat ägna sig åt ny verksamhetsgren (handel med kryptovaluta) som är främmande för bolagets verksamhet.

a) Förklara förutsättningarna att föra skadeståndstalan mot styrelse och VD för bolagets räkning.
b) Förklara förutsättningarna för enskild aktieägare att föra skadeståndstalan mot styrelse och VD för egen räkning.
  

TENTAMEN HANDELSRÄTT I, 2022-06-02

Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 5 och 7 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Betygsgränserna är följande;
A Framstående, 49 p
B Mycket bra, 43 p
C Bra, 38 p
D Tillfredställande, 32 p
E Tillräcklig 27 p,
F och FX Otillräcklig,


Lycka till!

1. Abbas och Hassan driver restaurangrörelse i enkelt bolag. Abbas sköter all administration, med bl a beställning av varor och betalning av fakturor. Hassan arbetar huvudsakligen i restaurangens kök. Då Abbas ska resa utomlands på affärsresa lämnar han ut sin e-legitimation BankID) med kod till Hassan för att denne ska kunna betala inkommande fakturor. Hassan lyckas emellertid lyfta ett banklån med hjälp av Abbas Bank-Id och använder pengarna privat. Följande frågor uppkommer.

a) Är Abbas betalningsansvarig gentemot banken för banklånet?

b) På vilken rättslig grund kan Abbas tänkas kräva skadestånd av Hassan?

2. Direktör Hans Olof (Hasse) Snack i AB Finansvalpen har erhållit s k bonus om två miljoner kr enligt regler och riktlinjer beslutande av styrelsen och som redovisats under rubriken Värdegrund i styrelsens bonusprogram Girigbuken. Vissa aktieägare uttrycker på bolagsstämman missnöje med detta, men såväl styrelse som VD beviljas ansvarsfrihet.

a) Finns det trots beviljad ansvarsfrihet möjlighet för enskild aktieägare att kräva skadestånd av Snack och/eller av styrelsen?
b) Vad krävs,(förutom skada, uppsåt/culpa och adekvans) för att en enskild aktieägare ska kunna erhålla skadestånd enligt aktiebolagslagen?

3. AB Järnrör har tecknat ett återförsäljaravtal med enskilde näringsidkaren Peter Petimeter. Återförsäljaravtalet, som gäller för tre år, innehåller bl följande klausul. ”Därest Petimeter säljer för dåligt eller åsidosätter någon
bestämmelse i samarbetsavtalet, äger AB Järnrör med omedelbar verkan avbryta
samarbetet.”

a) Finns det någons särskild lag som reglerar återförsäljaravtal?
b) Petmeter undrar om klausulen hållerför en rättslig prövning eller finns det någon
rättslig grund för att jämka densamma. Förklara vad Petimerter bör åberopa för att
om möjligt erhålla jämkning av klausulen!


4. Petrus Gräv AB har leasat en traktorgrävare, och i leasingavtalet har som användningsområde angivits anläggningsarbete Stadsdel Norr, Östersund. Petrus är även älgjägare, och vid ett tillfälle använder han traktorgrävaren för att i ett svårtillgängligt skogsområde ca fem mil utanför Östersund dra fram en av honom nedlagd älg. Genom en ren olyckshändelse skadas traktorgrävaren svårt vid detta tillfälle. Petrus bestrider leasingbolagets skadeståndskrav med hänvisning till att han inte varit vårdslös. Förklara rättsläget!

5. Bil-Jocke är kommissionär i bilbranschen. Leverantören heter AB Generalagenten. Bil-Jocke säljer en bil till Mozzarella som ska använda bilen både privat och i den Gårdsbutik hon driver som enskild näringsidkare. Någon månad efter köpet visar sig ett allvarligt fel som hon vill reklamera. Då hon kommer till Bil-Jocke möts hon av konkursförvaltaren Rolf Buhse, som meddelar att Bil-Jocke alldeles nyligen försatts i konkurs.

a) Mozzarella undrar om hon kan rikta sina anspråk på grund av felet gentemot AB
Generalagenten i stället. Vad svarar Du?
b) Blir svaret detsamma om Bil-Jocke är/var återförsäljare eller handelsagent?


6. Skrothandlare Enar Ardennersson har levererat ett parti varor till Nisses Mekaniska
KB. Inget pris har avtalats.

a) Vad är Nisses Mekaniska KB skyldigt att betala då inget pris har avtalats?
b) Förklara rättsläget ifall Ardennersson sänder en faktura och Nisses Mekaniska KB tycker att han är alldeles för dyr!

Hänvisa till lagrum i bägge fallen!

7. Pelle Pungroth har anlitat Bygg-Johan & Son för att uppföra en enfamiljsvilla på en

tomt som han arrenderar. På fråga från Pelle om vad det hela kommer att kosta svarar
Bygg-Johan ” två miljoner”. Då allt är klart får Pelle en slutfaktura på 2.750.000 kr.
Pelle tycker att detta är fel då Bygg-Johan sagt att det skulle kosta två miljoner. Bygg-
Johan bestrider att fast pris skulle ha lämnats.

a) Vem av parterna har bevisbördan?
b) Gäller något annat (beträffande bevisbördan) om byggnaden skulle uppföras
på en Per tillhörig fastighet?
c) Gäller något annat beträffande bevisbördan ifall det varit fråga om uppförande av
en garagebyggnad?
d) Hur mycket ska Pelle som mest betala om Bygg-Johan (ostridigt) sagt ca två
miljoner?

8. Lalla och Arne Dyngrak är gifta och driver även ett handelsbolag tillsammans i
entreprenadbranschen. Förklara kort vad Lalla bör göra rättsligt med bäring på
handelsbolagsförhållandet i följande fall.

a) Arne döms till näringsförbud utifrån grovt skattebrott i en helt annan verksamhet,
som Lalla inte är inblandad i.
b) Arne avlider.
c) Arne tar handelsbolagets just inkomna miljonarvode och lägger pengarna i en
resväska för att åka till Gibraltar med pengarna utan att bokföra dem i
handelsbolaget, och trots Lallas vilda protester.

Tentamen Handelsrätt I, 15 hp
Datum: 2023-06-01 Tid: 5 timmar
Tentamen består av 8 frågor, som vardera kan ge max sex poäng utom fråga nr 1 och 8 som kan ge nio poäng. Maxpoäng är således 54 poäng.

Fråga 1
AB Bilimport har på den svenska marknaden ordnat det så att man har en detaljist i varje län. De flesta av dessa är återförsäljare, men i Jämtlands län har man en handelsagent med fullmakt och i Västernorrlands län en kommissionär. Var och en av detaljisterna har ensamrätt innebärande förbud att aktivt söka kunder utanför sitt område. Problem har uppstått, då såväl handelsagenten som kommissionären underskridit i interna instruktioner föreskriven prislimit, d v s sålt billigare till kund än vad AB Bilimport föreskrivit. Dessutom har Konkurrensverket ställt frågor rörande marknadsuppdelning och föreskrivna priser. Du ska nu klargöra följande.
a) Är det tillåtet att som AB Bilimport gjort dela upp marknaden och ge var och en av detaljisterna ensamrätt inom sitt område?
b) Är AB Bilimport bundet av de avtal där agenten med fullmakt underskridit limit?
c) Är AB Bilimport bundet av de affärer där kommissionären underskridit limit?
d) Är det tillåtet för AB Bilimport att bestämma vilka priser en återförsäljare, handelsagent eller kommissionär ska ta ut av kund?
Fråga 2
Vidars Mekaniska HB i Ånn, Åre kommun, har tecknat ett leasingavtal avseende en grävmaskin på tre år med AB Maskin-Finans. Maskinen ska levereras med järnväg från Västerås, då AB Maskin-Finans vänt sig till SJ för detta ändamål. Ungefär halvvägs mellan Västerås och Ånn spårar tåget ur på grund av en solkurva, och grävmaskinen blir totalförstörd. Inga särskilda leveransvillkor är avtalade. Vidar blir orolig och undrar vem av parterna som står risken under transport. Vad svarar Du?

Fråga 3
Hasse Snack är anställd som säljare på AB Telefonlur. Han och 26 andra säljare arbetar i ett för ändamålet ombyggt potatislager i Fränsta. Därifrån har Hasse även utbjudit en egen Iphone till försäljning. Betalning swishades i förskott av köparen till Hasses sambos swishkonto. Det paket Hasse sedan levererade innehöll dock inte någon Iphone, men däremot en burk krossades tomater. Nu vill mottagaren av detta paket kräva Hasses arbetsgivare AB Telefonlur på skadestånd med 9 900 kr motsvarande det belopp han swishat. Förklara rättsläget!
Fråga 4
Eländets Bygg AB har två uppdrag. Man ska dels utföra omfattande renoveringsarbeten på kommunhuset i Hufvudlösa kommun, dels uppföra en stallbyggnad för privat ändamål där kommunchefen Pelle Snuva är beställare. Följande frågeställningar uppkommer.
a) Renoveringsarbetena på kommunhuset blir inte färdiga inom den tid som angivits i avtalet. Eländets Bygg AB hävdar att detta beror på bristande besked och instruktioner från kommunens sida. Från kommunens sida anför att beslut måste förankras demokratiskt och att entreprenören måste ”ta höjd” för detta. Förklara rättsläget!
b) När stallbyggnaden är färdig får Pelle Snuva en faktura på 1,8 mkr. Han drabbas då av häftig hjärtklappning varefter han efter att ha intagit ett par ”stadiga” ringer till Eländets Bygg och i mycket bestämda ordalag hävdar att ett fast pris om 1,2 mkr avtalats. Förklara vad som gäller!

Fråga 5
Fetas has köpt en sommarstuga med sjönära läge i Tassemarken. Stugan står på s k ofri grund, och Fetas får i samband med att han köper den teckna ett arrendekontrakt med markägaren avseende tomten som stugan står på. På själva köpet av stugan skrivs inget kontrakt, utan där ingås ett muntligt avtal. Fetas, som inte haft tid att undersöka stugan före köpet, upptäcker strax efter tillträdet fuktgenomslag i badrummet. Fetas tar omgående kontakt med säljaren och hävdar att köpet ska ”gå tillbaka”, varvid han hävdar
a) att köpet ska hävas på grund av fel, och att man i ett fall som detta inte är skyldig att göra någon undersökning före köpet
b) att det inte finns något bindande avtal eftersom köpekontrakt inte upprättats
Förklara vad som gäller!
Fråga 6
Ett leasingkontrakt avseende en industrirobot innehåller bl a följande bestämmelse
”Om kunden (leasing-tagaren) dröjer mer än sju dagar med betalning av leasingavgift har leasing-givaren rätt att genast återta objektet.”
Utveckla kort två tänkbara rättsliga grunder för att ogiltigförklara eller i vart fall jämka denna klausul!

Fråga 7
Handelsbolaget Hemska Hem har tre delägare/bolagsmän; Abbas, Hassan och Bosse Kalkon. Enligt bolagsavtalet är det Abbas och Hassan som ska sköta den dagliga driften av rörelsen medan Bosse ska vara passiv delägare, bistå med goda råd samt ombesörja bokföringen. Efter en tid framkommer att Bosse fifflat med bokföringen och gynnat sig själv på bekostnad av bolaget och därmed de andra delägarna.
a) Vad kan handelsbolaget göra gentemot Bosse Kalkon? Ange två åtgärder!
b) Vad kan Abbas och Hassan göra gentemot Bosse Kalkon? Ange två åtgärder!
Fråga 8
Du har på grund av Dina utmärkta juridiska kunskaper blivit invald i styrelsen för relativt nybildade AB Supporten, ett Idrottsklubben närstående bolag. På Ditt första styrelsemöte förklaras följande.
Det registrerade aktiekapitalet är 25 000 kr. I balansräkningen finns på tillgångssidan svårvärderade immateriella tillgångar, bokförda till 100 000 kr. Bolaget bokförda skulder uppgår till 100 000 kr, bestående i ett reverslån från Vettlösa kommun.
a) Du ska nu ta till orda och kort förklara läget utifrån aktiebolagets bestämmelser! Du ska därvid förklara vad som behöver göras enligt aktiebolagslagen och vad som blir konsekvenserna för Dig och Dina kollegor i styrelsen om Ni inte gör något!
b) På mötet ställs frågor om aktieägartillskott, nyemission och ackord. Förklara hur sådana åtgärder eventuellt skulle kunna påverka balansräkningen och eventuellt lösa problemet.
  

Senast sparad: 2024-02-27