Köprätt & kommission mm

Vi går igenom de mycket centrala reglerna i köplagen med fokus på riskens övergång samt ansvaret för fel och dröjsmål. Utblickar görs mot Konsumentköplagen. Därpå belyses problematiken kring försäljning och distribution i olika led, såsom via återförsäljare, kommissionärer eller handelsagenter. Av grundläggande betydelse är därvid följande begrepp/distinktioner. 

Återförsäljare: handlar i eget namn och för egen räkning. Här är det s a s köprätt i två led, återförsäljaren köper varor och säljer dem vidare. Ingen särskild lag finns om återförsäljaravtal. Återförsäljaravtalet är ett uppdragsavtal, som följs av en serie enskilda köpavtal. 

Handelsagent: handlar i annans namn och för annans räkning. Lag 1991 om handelsagentur. Handelsagenten kan ha en rent förmedlande funktion. För att bina huvudman/leverantör i avtal med kund krävs fullmakt. 

Kommissionär: handlar i eget namn men för annans räkning. Kommissionslagen 2009. Kommissionären säljer leverantörens/kommittents varor mot provision, men kunden uppfattar kommissionären som säljare i köprättslig mening. Det är kommissionären som har det köprättsliga ansvaret gentemot kunden. Kunden kan utkräva ansvar av kommittenten endast under de förutsättningar som anges i 25 §. Det är kommissionärens ansvar att kräva in betalning från kunderna, men kommittenten kan gå in och ta över detta under de förutsättningar som anges i 27 och 28 §§. Det är i princip kommittenten som står den affärsmässiga risken. Kommissionären garanterar bara undantagsfall kundernas betalning, nämligen om han behåller kundregistret hemligt i enlighet med 7 § eller om han åtagit sig ett särskilt ansvar del credere. 

 

Övningsuppgifter

1. Är köplagen tillämplig på

a) avtal mellan redare och varv om byggnation av skepp,
b) avtal mellan en privatperson och ett byggföretag om uppförande av en byggnad,
c) försäljning av byggnad som säljaren byggt på arrenderad mark,
d) försäljning av bostadsrätt,
e) försäljning av tomträtt,
f) försäljning av bil från bilförsäljare till konsument,
g) s.k. distansförsäljning?

Svarsvägledning: Se 1, 2 och 4§§ KöpL. (S k distansförsäljning är reglerad i konsumentförhållanden.)

2. A säljer ett antikt bord till B. A påstår att priset inte var bestämt och begär 30.000 kr, vilket inte är ett oskäligt pris. B påstår att priset bestämts till 20.000 kr. Det gängse priset anses ligga omkring 25.000 kr. Ingen av parterna kan styrka sin version av vad som inträffat. Vad skall B betala?
a) 30.000 kr,
b) 20.000 kr,
c) 25.000 kr, eller
d) ett av domstolen m.h.t omständigheterna bestämt skäligt pris?

Svarsvägledning: Se 45 § KöpL och 7 kap. 1 § KkL. Alternativ d).

3. AB X-maskiner har levererat ett parti varor till Y Stormarknad. Enligt räkning som anlänt till Y 27/9 1991 kostar partiet 27.000 kr, vilket ligger ca 10% över gängse marknadspris. Y skickar meddelande i brev 7/10 1991 att man bara betalar 25.200 kr. Hur skall priset bestämmas?

Svarsvägledning: Se 47§ och 45§ KöpL.

4. A kommer med varuhuset V överens om köp av en ny färg-TV. Eftersom A inte har med sig sin bil, bestäms det att V skall ställa undan en apparat åt A till nästa dag. Innan A återkommer följande dag blir den apparat som ställts undan för A:s räkning stulen. Är A skyldig att betala? Motivera!

Svarsvägledning: Se 2 kap. 3 och 6 §§ KkL, samt 13§ och 6§ KöpL.

5. Till Bygg-Johan säljer Platt-Bertil ett antal spånplattor från lager. Spånplattorna skall hämtas av Bygg-Johan under tiden 1 – 10 april. Den 5 april har Bygg-Johan ej infunnit sig. Följande natt blir Platt-Bertils hela lager förstört vid en eldsvåda. Vad gäller under angivna omständigheter om Platt-Bertils rätt till betalning av Bygg-Johan?

Svarsvägledning: Se 13§ KöpL. Obs den särskilda regeln om ”annan plats”. (Om Bygg-Johan är konsument och Platt-Bertil näringsidkare: 2 kap. 3 och 6 §§ KkL.

6. A har av B köpt 300 kg koks. Man har avtalat att godset skall avhämtas mellan den 10 och 20 mars. B har för A:s räkning avskilt godset den 10 mars. När övergår faran för godset från B till A, om godset avlämnas den 23 mars?

Svarsvägledning: Se föregående fråga.

7. A skickar eldningsolja från sitt lager i Stockholms hamn till B:s villa i samma stad. Som transportör anlitas en självständig transportfirma C. Oljan brinner upp under transporten på grund av att C:s oljebil utan något vållande från chaufförens sida blir påkörd av D. Kan A kräva B på betalning för oljan? Motivera med lagrum!

Svarsvägledning: Se särskilt 7§ 1 st KöpL.

8. AB Flaskhalsen (F) avtalar den 1 mars 1991 med AB Degen (D) om köp av 100 st Produkter för en köpeskilling av 40.000 kr. Dessa skall av D senast den 1 april 1991 sändas med järnväg från Uppsala till Lund enligt leveransvillkoret ”fraktfritt Lund”. Produkterna inlämnas av D den 28 mars 1991 på SJ:s godsexpedition i Uppsala och F betalar köpeskillingen samma dag. Då sändningen ännu inte den 15 april kommit fram till Lund kontaktas SJ, som några dagar senare meddelar att man inte vet var Produkterna finns. F begär då att D senast den 1 juni skall leverera en ny sändning Produkter. D bestrider att D är skyldig att över huvud taget leverera annat gods och gör i vart fall gällande att D på grund av försenade leveranser av plast från sin ordinarie underleverantör i USA inte är skyldig att göra ersättningsleverans redan den 1 juni 1991. När F får detta besked skaffar F i stället samma typ av Produkter från annat håll, varvid F dock nödgas betala 50.000 kr. F begär därefter
a) att få tillbaka köpeskillingen,
b) att få skadestånd motsvarande skillnaden mellan vad F betalat vid sitt täckningsköp och köpeskillingen, d v s 10.000 kr.

Svarsvägledning: Dröjsmål? Obs att ”fraktfritt” ej är detsamma som ”fritt”, se 7§ 3 st KöpL. Se även 67§ KöpL.

9. Företaget Alfa beställer hos företaget beta ett större parti skruv. När en månad gått från beställningen utan att skruvpartiet levererats undersöker Alfa om samma skruvsort kan fås från annan producent. Man finner då ett företag som kan leverera omedelbart och dessutom till ett lägre pris. Alfa häver därför avtalet med Beta p.g. a dröjsmål och köper istället skruven från det andra företaget. Beta motsätter sig hävningen, då man inte anser sig vara i dröjsmål eftersom ingen särskild leveranstid var avtalad.
a) Har Alfa rätt att häva?
b) Har Alfa rätt till skadestånd?
c) Vad blir konsekvensen om Alfa gjort obefogad hävning?

Svarsvägledning: Dröjsmål? Se 9§ KöpL. Obefogad hävning betyder kontraktsbrott (dröjsmål med betalning).

10. Är köplagen tillämplig på företagsöverlåtelse genom s k inkråmsförsäljning?

Svarsvägledning: Se 1§ KöpL.

11. Omfattar skadestånd enligt köplagen såväl lucrum cessans som damnum emergens?

Svarsvägledning:Se 67§ KöpL samt Hellner.

12. Vilken lag gäller om AB Tullmeisen i Hammerdal säljer begagnade bandvagnar till Macaroni & Figli i Milano?

Svarsvägledning: Se 1964 års lag och 1987 års lag.

13. Förklara i korta ord vad som krävs för att en vara skall anses felaktig i köprättslig mening.

Svarsvägledning: Se i första hand 17§ KöpL. Det är i första hand avtalet som styr.

14. Hur skiljer man mellan kommission och köp för egen räkning?

Svarsvägledning: Om mellanledet är den som står den ekonomiska risken för affärernas genomförande ligger det nära till hands att betrakta honom som återförsäljare även om avtalet skulle kallas kommissionsavtal.

15. Förklara skillnaden mellan kontrollansvar och culpa-ansvar.

Svarsvägledning: Se bl a 27§ KöpL.

Senast sparad: 2023-03-9